„Активист38“ разказват за последния си филм „Котка в Стената“, подкрепен от „Творческа Европа“ – МЕДИА

Публикувано на 13/4/2020
от Васил Николов

Мина Милева и Весела Казакова от „Активист38“ споделиха с нас своя опит от работата си с „Творческа Европа“ – МЕДИА и новия им филм „Котка в Стената“:

Трябва да признаем, че за нашето професионално развитие МЕДИА означава почти всичко. „Активист38“ получи първата си субсидия през 2009, преди дори да бъдем подкрепени още на национално ниво. Това ни позволи да участваме в международни филмови форуми, да създадем сериозни контакти и да опознаем средата в документалното и по-късно в игралното кино. С проектите, подкрепени от МЕДИА, бяхме селектирани в над 30 важни международни форума, които оформиха нашия профил и опит като продуценти. МЕДИА подкрепи първия ни игрален проект „Котка в стената”, който прерасна в тристранна копродукция между България, Великобритания и Франция с финансовата подкрепа на Регионалният фонд в Париж, Ил де Франс, телевизия АРТЕ и Българската национална телевизия.

Заснет изцяло в Лондон, „Котка в стената“ направи своята световна премиера в основното състезание на един от най-старите и реномирани кино фестивали, този в Локарно. „Скрийн Интернешънъл” постави филма на челно място от световните летни фестивали, а уважаваната кино критичка Уенди Айд подчерта: „Впечатляваща автентичност, каквато понякога британското кино се затруднява да предаде сполучливо.” Немското списание „Максимум синема” класира филма четвърти в тяхната селекция от 11-те най-добри филми в Локарно тази година. Филмът получи наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019 г., както и на наградата за най-добър дебют на българския национален фестивал „Златна Роза” през 2019 г. 

В условията на извънредно положение, когато киналоните са затворени, можем да гледаме от вкъщи някои от другите филми на „Активист38″ като документалните „Звярът е още жив“ и „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ , както и други български и европейски документални филми на подкрепената от Творческа Европа – МЕДИА платформа Kinedok, в която „Активист38″ е партньорска организация.