Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ с информационен щанд на 38-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

Публикувано на 15/9/2020
от Васил Николов

Най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ е създаден през 1961 година и до днес събира всяка есен в морската столица Варна именити български творци, чуждестранни гости и професионалисти в индустрията. Тазгодишното издание ще се проведе от 24 септември до 1 октомври 2020 г.

Два са филмите в програмата на фестивала, подкрепени от програма „Творческа Европа – МЕДИА“ – „Па̀ри“ и „18% сиво“ като и двата филма са копродукции
с български продуцент „Чучков брадърс“.

Кадър от „18% сиво“
Кадър от „Па̀ри“


Като специално събитие ще се прожектира обновеното дигитализирано копие на трите серии на класиката на Георги Дюлгеров „Мера според мера“.

В рамките на форума ще се проведат редица кръгли маси и дискусии по теми като борбата с пиратството в дигиталната ера, авторското право на музиката във филма, промените в Закона за филмовата индустрия и др. Фотографска изложба „Спомен за Осъдени души“ ще представи непоказвани досега кадри от сни- мачния процес на филма, заснети от проф. Людмил Христов, както и уникални кадри от личните архиви и дневници на режисьора Въло Радев и художника Константин Джидров.