Вече са известни носителите на наградите Europa Nostra 

Занаятчийската риболовна техника „Arte-Xávega“, Португалия

Европейската комисия и  Europa Nostra обявиха носителите на Европейските награди за културно наследство за 2023г. Тази година 30 изключителни постижения в областта на културното наследство от 21 държави бяха отличени с най-високото европейско отличие в областта. Тазгодишната впечатляваща селекция от лауреати варира между истинското възраждане на Кралските градини на Венеция (Италия) до завладяващия изследователски проект „Опазване на занаятчийската риболовна техника „Arte-Xávega“ (Португалия), който помага да се осигури бъдещето на един от последните примери за занаятчийски и устойчив риболов в Европа; от ACTA VISTA (Франция), иновативна програма за обучение в областта на културното наследство, която помага на маргинализирани лица да се върнат на работа, до ежегодния фестивал Budapest 100 (Унгария) и трансграничната мрежа от доброволци на SUCHO: (Украйна/международен проект), която архивира онлайн над 50 терабайта данни от украински културни институции през първите месеци на войната в Украйна.

Наградите, финансирани от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, се присъждат в пет категории: 

  1. Съхранение и адаптивно повторно използване; 
  2. Научни изследвания; 
  3. Образование, обучение и умения; 
  4. Ангажираност на гражданите и повишаване на осведомеността; 
  5. Защитници на културното наследство;

Носителите на наградата бяха избрани от жури, съставено от експерти в областта на културното наследство от цяла Европа. Те оценяваха предложенията на селекционните комисии, които отговарят за разглеждането на заявленията за участие в конурса, като тази година бяха подадени кандидатури от организации и физически лица от 35 европейски държави. 

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Комисията, отговарящ за насърчаването на нашия европейски начин на живот и в момента отговарящ за културата, заяви: „Всяко постижение, спечелило тазгодишните Европейски награди за културно наследство Europa Nostra, е резултат от изключителни умения и ангажираност, колективни и индивидуални, обхващащи места и традиции на културното наследство в цяла Европа. Отличавайки тези постижения, ние също така затвърждаваме категоричния си ангажимент за опазване на общото ни културно наследство, защото то е от жизненоважно значение за чувството ни за единство като граждани и общности на Европа.“

Ирландски литеаратурен музей, Дъблин

Сесилия Бартоли, световноизвестното мецосопрано и председател на Europa Nostra, заяви: „Сърдечно поздравявам тазгодишните носители на наградите за заслуженото признание. Те са вдъхновяващи примери, които допринасят за изграждането на една по-красива, устойчива и приобщаваща Европа. Техните успешни истории показват как трудностите могат да бъдат преодолявани чрез обединението на експертни знания, отдаденост, творчество и иновации. Очаквам с нетърпение да се срещна лично с тях и да поздравя всички победители на церемонията по връчването на Европейските награди за наследство в нашия любим град Венеция.“

Победителите ще бъдат наградени на тържествена церемония на 28 септември в Палацо дел Чинема във Венеция. Събитието ще бъде удостоено със специалното участие на Сесилия Бартоли, председател на Europa Nostra и Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия. По време на церемонията ще бъдат обявени лауреатите на Голямата награда и носителят на наградата „Изборът на публиката“, избрани измежду тазгодишните победители, които ще бъдат наградени с премия от 10 000 евро. Церемонията ще бъде основен акцент на Европейската среща на върха по въпросите на културното наследство през 2023 г., организирана от Europa Nostra с подкрепата на Европейската комисия между 27 и 30 септември във Венеция.

Сега поддръжниците и ентусиастите на културното наследство са приканени да се запознаят с победителите и да гласуват онлайн, за да определят кой ще спечели наградата „Изборът на публиката“ за 2023 г., която има право да получи парична награда от 10 000 евро.

А това са победителите в конкурса за Европейските награди за наследство / Наградите Europa Nostra 2023

Съхранение и адаптивно повторно използване

Пивоварна с парна машина, Лобеч, ЧЕХИЯ

В продължение на повече от 15 години архитектите Яна и Павел Пруза работят за възраждането на тази пивоварна с богата история, датираща от 1586 г. Тя беше отворена отново със съчетание от културни и бизнес дейности, за да се гарантира нейната устойчивост.

Училище на открито Friluftsskolen, Копенхаген, ДАНИЯ

Този шедьовър на функционализма, проектиран от архитекта Кай Готлоб и построен през 1938 г., демонстрира начина, по който архитектурата може да допринесе за здравето и благосъстоянието. Реставрацията му служи като модел за други училища в Европа.

Hôtel de la Marine, Париж, ФРАНЦИЯ

В рамките на мащабен и висококачествен проект тази сграда от средата на XVIII в. на площад „Конкорд“ в Париж възвърна първоначалния си блясък, като същевременно създаде нов културен център. Реставрацията се отличава и с иновативния си модел на финансиране.

Кралските градини на Венеция, ИТАЛИЯ

След сложни реставрационни дейности на тези изоставени градини от Наполеоновата епоха е вдъхнат нов живот и е възстановена архитектурната им връзка с площад „Свети Марк“. Днес тези градини са красив, екологично устойчив оазис, който може да се ползва от всички.

Музей на градската дървена архитектура, Вилнюс, ЛИТВА

Тази дървена сграда от XIX в. е възстановена с помощта на високо ниво на изработка и автентични техники. Сега в нея се помещават музей и читалище, които служат за пример на други подобни сгради във Вилнюс и извън него.

Олтарната картина на Вит Ствош в базиликата „Света Мария“, Краков, ПОЛША

Олтарната композиция, изваяна в периода 1477-1489 г. от Вит Ствош, известен скулптор от немски произход, който се премества от Нюрнберг в Краков, се смята за шедьовър на готическото изкуство. Педантичната му реставрация, основана на задълбочени проучвания, е извършена на място в продължение на повече от 1000 дни и в нея участва екип от най-добрите професионалисти от цяла Европа. 

Мудехарски тавани на катедралата във Фуншал, Мадейра, ПОРТУГАЛИЯ

Реставрацията на тези редки тавани в стил мудехар с площ 1500 м2 е извършена с помощта на най-добрите практики в областта на консервацията на дървесина и включва интердисциплинарен екип от най-добрите професионалисти от различни националности.

Мостът Деба, Гипускоа, ИСПАНИЯ

Забележителната реставрация на този каменен мост от 19-ти век, изящен пример за гражданско строителство, изискваше задълбочени исторически изследвания на материалите и забравените техники и се ползваше от интердисциплинарно техническо сътрудничество.

Руини на манастира Сан Педро де Еслонца, Градефес, Испания

Руините на този манастир от XVI в. са подложени на интервенция, която включва археологическо проучване, укрепване и рехабилитация за туристически посещения. Неговата техническа, икономическа и социална устойчивост е похвална.

Изследвания 

Научно-археологически проучвания за опазването на Еруик, АРМЕНИЯ/ФРАНЦИЯ

Раннохристиянският и средновековен комплекс Еруик е изследван с научен, мултидисциплинарен и екологично прогресивен подход между 2009 и 2021 г. от експерти от различни националности. 

Протоиндустриалната архитектура на Венето от епохата на Паладио, ИТАЛИЯ

Това тригодишно проучване на протоиндустриалното наследство на Венето е безпрецедентно както в италиански, така и в европейски контекст. То дава представа за историята на иновациите и трансфера на знания на европейско ниво, като се фокусира върху достойнствата на хидравличната енергия.

Опазване на техниката за занаятчийски риболов „Arte-Xávega“, ПОРТУГАЛИЯ

Чрез трансфер на знания и ноу-хау този изследователски проект показва примерни практики за опазване на „Arte-Xávega“, един от последните примери за занаятчийски и устойчив риболов в Европейския съюз.

Образование, обучение и умения

ПРОИЗВЕДЕНО В: Разкази за занаяти и дизайн, АВСТРИЯ/ХЪРВАТИЯ/СЛОВЕНИЯ/СЪРБИЯ

Тази европейска платформа обединява дизайнери, изследователи и куратори, които са се посветили на изследването на наследството чрез съвременното производство. Тя популяризира безценната роля на занаятите при формирането на местната идентичност и осигуряването на устойчивост на общностите.

ACTA VISTA, Марсилия, ФРАНЦИЯ 

От създаването си през 2002 г. тази асоциация разработва проекти за обучение в областта на занаятите, свързани с културното наследство, в които участват 5 000 лица, маргинализирани от пазара на труда. Нейният новаторски подход, който съчетава обучение за уязвими граждани, социална подкрепа и културно измерение, достъпно за всички, няма аналог в Европа.

Дърводелци без граници, Париж, ФРАНЦИЯ

От 1992 г. насам „Дърводелци без граници“ насърчава движението на професионалисти в областта на дърводелството, които доброволно предоставят своя опит в международен мащаб. Един новаторски проект показва тяхната способност да възстановят рамката на опустошената от пожар катедрала Нотр Дам, като използват материали и техники, напомнящи за XIII век.

Национални центрове за реставрация на исторически кораби, НОРВЕГИЯ

Тези центрове извършват значителна работа за запазване на уменията, свързани с конструирането и ремонта на исторически кораби, които са важен елемент от богатото морско наследство на Норвегия. Тази инициатива се отличава с всеобхватния си подход, създавайки пълноценно преживяване, което е впечатляващ пример за други страни в Европа и извън нея.

Пътешественици по водите, делтата на Дунав, РУМЪНИЯ

Този проект е насочен към села по поречието на Дунав с ограничен достъп до културни дейности, като използва традиционното кану (лодка) като средство за популяризиране на стойността на местното наследство и придобиване на нови умения сред децата.

Ангажираност на гражданите и повишаване на осведомеността

Селски площад Meer, Антверпен, Белгия

Тази забележителна гражданска инициатива вдъхна нов живот на исторически манастир в малко село, като създаде нов централен център за културни дейности. Това е ярък пример за това как обектът на културното наследство може да служи като силна свързваща сила в рамките на една общност. 

Будапеща100, УНГАРИЯ

Този ежегоден фестивал през уикенда чества застроеното наследство на град Будапеща, който е част от световното културно наследство, като показва присъщата стойност на всяка къща. Чрез посещения с екскурзовод и интересни изложби посетители и жители споделят истории, знания и опит, като насърчават връзките и взаимното разбирателство.  

Музей на литературата на Ирландия (MoLI), Дъблин, ИРЛАНДИЯ

Музеят на литературата на Ирландия чества литературното наследство на Ирландия и вдъхновява бъдещите поколения да се занимават с изкуството на писането и четенето. Неговият подход, основан на участието, има за цел да разруши елитарните възприятия за литературата. 

Open for You, ИТАЛИЯ

Тази изключителна инициатива е отворила над 80 обекта на културното наследство в 35 града в Италия, които иначе биха били затворени за обществеността. Тайната на нейния успех се крие в силната отдаденост на голяма мрежа от над 1600 доброволци.

Проект ALMADA, Лисабон, ПОРТУГАЛИЯ

Този мултидисциплинарен проект използва научни изследвания, за да представи в нова светлина стенописното изкуство на Алмада Негрейрос, един от най-влиятелните португалски художници на XX век. Общественият му обхват към различни общности е образцов.

Via Transilvanica, РУМЪНИЯ

Via Transilvanica е най-дългият пешеходен маршрут в Румъния, дълъг 1400 км, който свързва 12 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО. Той служи като жизненоважна връзка между местните общности и различните аспекти на наследството, включващи както застроеното и природното наследство, така и нематериалните традиции.  

Отпадане на архивирането Post-industry, UKRAINE

Този интелигентен и многостранен проект съхранява в цифров вид застрашени колекции от индустриално наследство в източната част на Украйна. Той насърчава ангажираността с това наследство сред и между местните общности в Украйна и Обединеното кралство. 

Защитници на наследството

Хамбис Цангарис, КИПЪР

Хамбис Цангарис се отличава с постиженията си в насърчаването на връзките и разбирателството между общностите в Кипър чрез работата си с нематериалното наследство на печатарството. 

Серджо Рагни, ИТАЛИЯ

Благодарение на забележителните усилия на музиколога Серджо Рагни в продължение на повече от 60 години са събрани, анализирани и споделени с обществеността богати знания за живота и културното значение на един от най-влиятелните европейски композитори – Джоакино Росини.

Клаудио Торес, ПОРТУГАЛИЯ

В продължение на повече от 40 години археологът Клаудио Торес и създаденият от него изследователски център в Мертола играят ключова роля в насърчаването на оценяването и опазването на ислямското наследство в Португалия.

Спасяване на украинското културно наследство онлайн (SUCHO), УКРАЙНА/МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ 

През първите месеци на войната в Украйна голямата мрежа от доброволци на SUCHO от цял свят архивира над 50 TB данни от украински културни институции. Бързата им реакция е впечатляващ пример за силата на колективните действия в кризисна ситуация.

Награди Europa Nostra 2023 за изключителни проекти от Обединеното кралство 

Тази година наградите Europa Nostra се присъждат на два забележителни проекта в областта на културното наследство от европейска държава, която не участва в програмата на ЕС „Творческа Европа“.

Cleveland Pools, Бат, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО (Консервация и адаптивна повторна употреба)

Проектът за реставрация на тези открити басейни от XIX в., ръководен от местната общност, използва зелена енергия и холистичен подход, за да възстанови първоначалната функция на обекта, като същевременно го адаптира към стандартите на XXI в.

MINIARE: Изкуството и науката на ръкописното наследство, Кеймбридж, Обединеното кралство (научни изследвания)

Този изследователски проект (2012-2022 г.) революционизира разбирането за илюминацията на ръкописите през Средновековието в Европа. С помощта на неинвазивен анализ и авангардни технологии MINIARE идентифицира материалите и техниките на художниците, предлагайки прозрения за културния, политическия и социално-икономическия контекст както никога досега.

Две десетилетия на представяне на високите постижения в областта на културното наследство в Европа

Европейските награди за културно наследство / наградите Europa Nostra са учредени от Европейската комисия през 2002 г. и оттогава се управляват от Europa Nostra. В продължение на 21 години наградите са основен инструмент за признаване и популяризиране на многобройните ценности на културното и природното наследство за европейското общество, икономика и околна среда. 

Наградите подчертават и разпространяват високите постижения и най-добрите практики в областта на наследството в Европа, насърчават трансграничния обмен на знания и свързват заинтересованите страни в областта на наследството в по-широки мрежи. Наградите донесоха големи ползи за победителите, като например по-голяма (между)национална известност, допълнително финансиране и увеличен брой посетители. Освен това наградите насърчиха гражданите на Европа да полагат повече грижи за общото ни наследство. За допълнителни факти и цифри относно наградите, моля, посетете уебсайта на наградите. 

Поканата за участие в изданието на наградите през 2024 г. вече е отворена. Заявленията могат да се подават онлайн чрез www.europeanheritageawards.eu/apply. Подайте своята кандидатура и споделете своето ноу-хау!