Виртуален тур с новоизгряващи музиканти от Европа

Публикувано на 8/6/2020
от Десислава Панчева

Пространствата, в които се провеждат събития с музика на живо, са едни от местата, които покрай ограниченията, свързани с коронавируса, пострадаха най-много. Успоредно с това през изминалите месеци част от музикантите загубиха видимост и възможност за изява. Именно поради тези причини и с желанието да продължи да дава глас на нови имена на европейската сцена, през изминалите 4 седмици платформата Liveurope организира виртуална обиколка с 11 многообещаващи музиканти от Европа. Всички те са от различни краища на континента и са подбрани от екипите за селекция на конкретните места. Представените изпълнения варират от португалско фадо през норвежки поп, белгийско електро, словенски въображаем фолк до чешко техно и други. Жанровото разнообразие олицетворява богатството и уникалността на европейската музика и в настоящия момент.

Подбрахме 5 от 11-те изпълнители, а останалите можете да видите тук.

  • Мария Арнал и Марсел Бажес – Испания

Двамата артисти се събират през 2016 година, а дебютният им албум спечели престижни награди. Изпълненията на дуото съчетават магичния глас на Мария Арнал и трезвата сръчност с китарата на Марсел, превръщайки иберийските народни песни в ново музикално събитие. Двамата вече гостуваха в София през есента на 2017 година.


  • Деva – Унгария

Деva е творческият псевдоним на 19-годишната Дорина Такач от Будапеща. Тя пише, продуцира и изпълнява своите песни. Характерни за музиката й са атмосферни плавни звуци, пулсиращи басови линии и полифонични мантри, вдъхновени от унгарски народни песни. Нейният солов проект има за цел да свали бариерите между различните жанрове в музиката и да накара душата да се извиси.


  • INA WEST – Полша

INA WEST създава транс музика с елементи от съвременния полски фолк и джаз. Тя е продуцент, вокалист, автор на музика и текстове, съчетаващ звученето от ранния период на Depeche Mode с концертната енергия на Die Antwoord. В изпълненията си на живо включва комбинация от различни инструменти – ударни, цигулка, синтезатори, бас китара, укулеле.


  • Fado Bicha – Португалия

Fado Bicha е творческо, куиър дуо, съставено от Лила Фадиста (вокали) и Жуао Касадор (електрическа китара и други инструменти). Всички аспекти на проекта им (тематични, лирически, визуални, музикални) се основават на идеята за подриване на хетеронормативността. Те стъпват върху фадото, традиционен и консервативен жанр, за да създадат пространства за експериментиране на ненормативни наративи относно пола и сексуалността. По своята същност проектът им има и активистки характер.


  • Bartleby Delicate – Люксембург

Bartleby Delicate е самостоятелният проект на Жорж Горенс, известен и като фронтмен на фолк-поп групата Seed to Tree. Първоначално той започва кариерата си като автор на песни, но бързо се превръща в уникална звукова лаборатория. Жорж Горенс забърква собствен коктейл от философски фрази, специална техника за свирене на китара и електронни звуци.


Liveurope е членска организация, обединяваща 16 концертни зали от Европа, чиито усилия са насочени към популяризиране на многообещаващи европейски музиканти. Платформата се координира от Ancienne Belgique в Брюксел – място за концерти, създадено през 1979 година и признато на международно ниво. Членовете в организацията са избрани заради ангажираността им с европейското музикално разнообразие и талант, както и заради професионалните им възможности и международната им репутация. Целта на Liveurope е да увеличи присъствието на начеващи и талантливи изпълнители на музикални събития из целия континент, като така им помогне да достигнат и до нова аудитория. Платформата е създадена през 2014 година с подкрепата на програма „Творческа Европа“ и е първата подобна инициатива в Европа.