„Гризълбетър “ на продуцента Таня Асова от „Зографик филм“ е българският проект на CEE Animation Forum 2021 г.

Публикувано на 16/3/2021
от Васил Николов

Подкрепеният от програма „Творческа Европа – МЕДИА“ CEE Animation Forum представи своята селекция, след като получи рекорден брой кандидатури на автори от Централна и Източна Европа. Селектираните за участие анимационни проекти във форума са 42. Между тях е и проектът на продуцента Таня Асова „Гризълбетър“.

Анимацията разказва историята за каменните хора от последното останало царство на трокове Вулкания, които са във война с враговете си от Зеления свят. На плещите на престолонаследника принц Гризълбетър се пада тежката задача да предпази царството от разрушителните последици, които шаманът Торамат предизвиква, когато дава воля на болните си амбиции. Принцът е изправен пред избор – да следва повелята на традициите или да се застъпи за новите си приятели.

Поради настоящата ситуация с Covid-19, предстоящото издание на анимационния форум ще се проведе онлайн, на два етапа. Традиционното състезание по пичинг ще се проведе между 26 и 29 април, а допълнителната индустриална програма, в сътрудничество с Международния фестивал на анимираните филми Anifilm, от 4 до 9 май 2021 г.

Повече информация за тазгодишното издание на CEE Animation Forum можете да намерите тук.