Българските номинации за Европейската награда за литература 2021

Публикувано на 16/4/2021
от Десислава Панчева

С голяма радост споделяме списъкът с номинираните за Европейската награда за литература български автори и техните произведения:

Георги Бърдаров, “Absolvo te”, издател: Мусагена

Стефан Коспартов , “Гълъбария”, издател: Ciela Norma

Владислав Кацарски, “Загърбената земя”, издател: Весела Люцканова

Зорница Гъркова, “Те никога не казват”, издател: Фама

Европейската награда за литература стартира през 2009 г. и през общо 12-те издания оттогава биват наградени 135 автори. Инициативата поощрява едни от най-талантливите съвременни белетристи от цяла Европа, а в нейния обхват влизат 41 държави, които са част от програма „Творческа Европа“. По регламент всяка година една трета от тези страни участват в литературния конкурс.

Всяка година бива отличен по един победител от всяка от участващите държави. Номинираните за отделните страни се избират от национални журита, състоящи се от литературни експерти.

През 2021-а ще бъдат наградени писатели от следните 14 държави: Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис.

Тазгодишните носители на Европейската награда за литература ще бъдат обявени на 18 май в рамките на дигитално събитие. За повече подробности и информация относно останалите номинирани, посетете страницата на EUPL2021.