МАЛЪК ТЕАТЪР НА КРАЯ НА СВЕТА – ОПУС II

Публикувано на 2/12/2019
от Десислава Панчева

Съвременна приказка за края на света

Българо-френският куклено-театрален пърформанс “Малък театър на края на света – Опус II” беше представен за първи път пред публиката в София на 1 декември в Театър „Азарян“. За разлика от традиционните театрални форми в този спектакъл подходът към публиката е по-необичаен. Преди началото тя може да разгледа разнородните фигурки, които само след секунди ще оживеят на сцената.

Като в сън причудливите кукли разказват своята необичайна история за края на света, изпълнена с метафори за съвременността и закачливо чувство за хумор. Авторите приканват зрителите да обикалят свободно около построения на сцената пустинен пейзаж и така всеки да избере собствена гледна точка. Върху празното, стерилно пространство, приличащо на долина, кукловодите поетапно съживяват красивите марионетки с прецизни движения на фона на завладяващ музикален съпровод, синхронизиран на живо на сантиметри от публиката.

В търсене на по-добър живот героите се оказват оковани в клетката на технологично-развиващия се свят, контролиран от изкуствен интелект, представен на сцената под формата на механично задвижвани обекти, представляващи препратки към действителността и унищожаващи средата завинаги.

Дали фигурките не участват в социален експеримент? Какви са нашите аналогии и доколко разбираме метафорите, заложени в на пръв поглед безсюжетния спектакъл?

В компанията на своите изключителни творения вълшебникът на марионетката Езекиел Гарсия-Ромеу създава поетично изследване на плаващото общество в контролирана и роботизирана територия.

LE CARRE

Умело преплитащ впечатляваща сценография, режисура, технология и кукловодство със звукова инсталация, спектакълът „Малък театър на края на света – Опус II“ на френския режисьор и актьор Езекиел Гарсия-Ромеу следва неговия „Опус I“ от 2015 г. Така той смело продължава темата за универсалното място на човека в изкуствено създадения, утопичен свят.

В този спектакъл съчетавам занаятчийския свят на кукловодството с този на изкуствения интелект. Исках да видя как тези две дисциплини могат да се срещнат на сцената.

Езекиел Гарсия-Ромеу

Постановката на Ézéquiel Garcia-Romeu – Théâtre de la Massue е част от проект, реализиран в партньорство с Държавен куклен театър – Видин и съфинансиран от програма „Творческа Европа“.