Новият европейски „Баухаус“

Публикувано на 15/2/2021
от Десислава Панчева

В края на 2020 година председателката на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен лансира инициативата за новото европейско „Баухаус“ движение.

Инициативата цели да популяризира Европейската зелена сделка сред широката общественост, чрез активно промотиране на добър дизайн и устойчивост в градската среда. Новият европейски „Баухаус“ е връзката между научния и технологичен свят, и света на изкуството и културата.

Извадка от информационната брошура на ЕК

Предвиждат се дейности разпределени в следните три основни пази:

1.Фаза на проектиране

Тази година започна етапът, в който дизайнери, архитекти, художници, дигитални експерти, учени, предприемачи и хора с активно гражданско съзнание се събират, за да обменят идеи и опит и да придадат форма на движението.

2.Фаза на реализация

Между 2021 и 2023 година движението ще навлезе в своята фаза на реализация на проектите. Предвиждат се няколко нови европейски проекта „Баухаус“ в различни държави-членки на ЕС, които да бъдат посветени на устойчивост, съчетана с изкуство и култура. Всеки един от проектите ще има свой специфичен фокус, като например:

– използването на естествени строителни материали;

– стремежът към енергийна ефективност;

– дигитални иновации за ефективно използване на ресурси;

– засягането на различни демографии;

– свобода на движението с поглед към бъдещето.3.Фаза на разпространение

С настъпването на 2023 година движението се очаква да навлезе във финалната си фаза на разпространение на идеите и споделяне на добри практики от вече реализиращите се проекти до по-широката публика отвъд границите на ЕС. За целта ще бъдат организирани платформи и креативни пространства за обмяна на творчески и практически опит.

Новото европейско „Баухаус“ движение е форум за дискусии, място за експериментиране и споделяне на устойчиви архитектурни решения, съобразени с естетиката на добрия дизайн.

Всеки желаещ да се запознае подробно с инициативата, може да се присъедини към онлайн инфо сесиите на сайта на Европейската комисия в понеделник 15-ти февруари и вторник 16-ти февруари. Сесиите стартират в 12:00ч., отворени са до всички и в тях можете да се включите от тук.