Номинациите за награди „Оскар“ 2020

Публикувано на 14/1/2020
от Десислава Панчева

Три филма, съфинансирани по подпрограма “МЕДИА” на “Творческа Европа”, са сред номинираните за награда “Оскар” в категория “Международен игрален филм” – “Корпус Кристи”(Corpus Christi) на полския режисьор Ян Комаса , “Клетниците” (Les Misérables) на французина Ладж Ли и “Болка и величие” (Pain and Glory) на испанската звезда Педро Алмодовар.

Сред борещите се за престижното отличие в категорията са и южнокорейският филм “Паразит” (Parasite) на режисьора Бонг Джун-хо (който у нас ще гледаме на София Филм Фест през пролетта и който има общо 6 номинации за “Оскар”), както и северно-македонският филм “Медена страна” (Honeyland) на творческия тандем Любо Стефанов и Тамара Котевска.

Испанският актьор Антонио Бандерас за пръв път е номиниран в категорията за най-добър актьор във водеща роля за представянето си във филма „Болка и величие“. За отличието Бандерас се конкурира с Леонардо ди Каприо за ролята му в „Имало едно време в Холивуд”, Адам Драйвър за „Брачна история”, Хоакин Финикс за представянето му в „Жокера” и Джонатан Прайс – за филма „Двамата папи”.

Кадър от „Корпус Кристи“

Корпус Кристи” е третият игрален филм на 38-годишния режисьор, сценарист и продуцент Ян Комаса. Той прави първите си крачки в киното с филма“Стая за самоубийства“, последван от „Варшава 44“ който се радва на голям успех в родната му Полша. 

Кадър от „Клетниците“ 

Ладж Ли прави своя впечатляващ режисьорски дебют в пълнометражното кино с филма “Клетниците” (2019). С него той вече спечели и голямата награда на журито на фестивала в Кан. Историята на Ли ни отвежда в източното парижко предградие Монфермей, “завладяно” от различни престъпни и религиозни групи. Алюзията между заглавието и едноименния роман на Виктор Юго не е случайна, именно там се развива и част от действието в известната литературна творба.

Третият филм, подкрепен от подпрограма “МЕДИА” и номиниран за няколко награди “Оскар”, е Болка и слава” на Педро Алмодовар. Филмът проследява историята на 60-годишен режисьор, въстановяващ се след тежка операция на гърба, който е измъчван от чувство на страх, че никога повече няма да може да заснеме друг филм. Филмът се радва и на 16 номинации за наградите “Гоя”, испанският еквивалент нa “Оскар”, които ще бъдат раздадени на 25 януари.

Кадър от „Болка и величие“

С най-много номинации тази година могат да се похвалят „Жокера“ на Тод Филипс (цели 11) и „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе (10 на брой). Те ще се състезават в категорията за най-добър филм заедно с „1917“ на Сам Мендес, „Пълно ускорение“, „Джоджо Заека“, „Малки жени“, „Брачна история“, „Имало едно време в Холивуд“ и „Паразит“.

В категорията най-добър режисьор попадат имената на Мартин Скорсезе („Ирландецът”), Тод Филипс („Жокера”), Сам Мендес (“1917”), Куентин Тарантино („Имало едно време в Холивуд”) и Бонг Джуун-хоу („Паразит”).

Скарлет Йохансон е номинирана в категориите за най-добра актриса във водеща роля и за най-добра актриса в поддържаща роля за представянето си във филмите “Брачна история” (продукция на NETFLIX, режисиран от на Ноа Баумах) и “Джоджо Заека“ на Тайка Уайтити. 

В категорията за най-добра актриса в главна роля фигурират и имената на Рене Зелуегър („Джуди”), Чарлийз Терон („Бомба със закъснител”), Сърша Ронан („Малки жени”) и Синтия Ериво („Хариет”).

Кадър от “Джоджо Заека“

Анимационните филми, които попадат в спектъра на Академията тази година са “Клаус” – филм, разказващ предисторията на самотният Клаус или, както го познаваме днес – Дядо Коледа, 4-тата част на класиката “Играта на играчките”, „Как да тренираш дракон: Скритият свят“, „Изгубих тялото си“ и “Липсваща връзка”.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 февруари в Долби Тиътър в Лос Анджелис, а тук ще намерите пълен списък с номинираните в основните категории.