НОЩ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО 2023

Публикувано на 20/11/2023
от Васил Николов

За шеста поредна година МЕДИА си сътрудничи с мрежата от „Europa Cinemas“, за да предложи безплатни прожекции на европейски филми, подкрепени от програмата във всяка държава-членка. Нощта на европейското кино свързва повече от 10 000 зрители, доближава европейското кино до хората, като същевременно отбелязва уникалното богатство и разнообразие на европейската култура.

Участващите кина в инициативата се разраснаха значително през годините. Първото издание през 2018 г. наброява 34 участващи кина; участието нарасна до 54 през 2019 г., 67 през 2020 г., а през 2022 г. 75 кина взеха участие в инициативата. Тази година броят им става 85.

Всички кина, участващи в инициативата, принадлежат към мрежата „Europa Cinemas“. Всяко едно от тях е избрало филма, който да бъде прожектиран според интереса на публиката, а някои от прожекциите са допълнени с дейности като представяне, въпроси и отговори с режисьори, актьори или други членове на филмовия екип и дебати, в които публиката ще има възможност да обсъди филма с други киномани.

Кината в България, които ще участват в тазгодишната Нощ на европейското кино са – кино „Одеон„, София и кино „Петър Слабаков“ в Каварна.

В кино „Одеон“ прожекцията ще бъде на филма „Най-щастливият човек на света“ (Северна Македония-Босна и Херцеговина-Белгия-Хърватия-Дания-Словения, 2022) на режисьора Теона Стругар Митевска на 7 декември от 18:30 часа.

В кино „Петър Слабаков“ прожекцията ще бъде на филма „Как се научих да летя“ (Сърбия-Хърватия-България-Словакия, 2022) на режисьора Радивое Андрич на 7 декември от 18:00 часа.