Онлайн хакатон за култура и креативни индустрии

Публикувано на 30/4/2020
от Десислава Панчева

Културните и творческите индустрии в цяла Европа бяха силно засегнати от настоящата криза и въведените мерки за ограничаване на COVID-19. Както независимите артисти и професионалисти, така и организациите се опитват да разберат текущото въздействие върху сектора и да се адаптират към новите условия. Настоящото време на предизвикателства е и възможност за трансформация, сътрудничество и трупане на нови знания. Културните и творческите индустрии са в стратегически важна позиция за насърчаване на устойчив и приобщаващ растеж във всички региони и градове на ЕС както по време, така и след кризата.

Между 1 и 3 май ще се проведе 48-часов хакатон*. В него са поканени лидери от индустрията, творци, артисти, организатори на събития и друг вид специалисти от сектора, които да намерят нови решения за настоящото, безпрецедентно предизвикателство, изграждайки нови проекти, които да се адаптират към настоящата реалност и дори да излязат от нея още по-силно. Онлайн хакатонът няма да изисква предходен опит в дигиталните технологии, а разчита само на активен интерес към работата върху нови решения. В рамките на два дни участниците ще се обучават, ще споделят своите идеи и ще ги надграждат. 48-те часа ще са фокусирани върху работа по проекти, заедно с професионалисти и експерти от различни културни среди и творчески индустрии.

Повече информация за програмата и участниците, както и за регистрация като ментор или участник, можете да видите тук.

Събитието е организирано от Northern Dimension Partnership on Culture, в партньорство с Латвийския център за съвременно изкуство, Trans Europe Halles, Loov Eesti, платформата „Латвийска литература“ и с подкрепата на Министерство на културата на Латвия, представителството на Северния съвет в Латвия, посолството на Швеция в Рига и Swedbank.

* Хакатонът (hackathon) е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти. Хакатоните най-често съчетават състезателен и колаборативен характер чрез формирането на отбори и награждаване на тези, които са се отличили като най-добри по различни критерии. Така се привличат и включват хора с различна мотивация.