Премиерен филм с Жулиет Бинош открива 26-ия София Филм Фест

Публикувано на 9/3/2022
от Васил Николов

Подкрепеният от програма „Творческа Европа – МЕДИА“ София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който ще представи творбата „Двете страни на острието“, носител на „Сребърна мечка“ от Берлинале 2022, на легендата Клер Дени на откриването на 26-ото си издание. Филмът се представя в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция по случай Председателството на Франция на Европейския съюз.

Главните роли са поверени на великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон.
Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие. Оказва се, че Сара не е безразлична към… най-добрия приятел на своя съпруг.

Клер Дени е легенда. След смъртта на Аньес Варда е смятана за първата дама на френското кино. Част от филмите ѝ се фокусират върху проблемите на колониализма в Африка и последиците от него. Началото на пътя ѝ в киното е като като асистент-режисьор на Вим Вендерс, в „Париж, щата Тексас“ (1984) и „Криле на желанието“ (1987), както и на Джим Джармуш в „Извън закона“ (1986). Още с дебютния си
пълнометражен филм „Шоколад„, създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „Златна палма“; три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за „Златен лъв“. Определяна от медиите като силна и целеустремена натура, дори и на 75 години Клер Дени демонстрира перфектна форма и поддържа удивително темпо в творческия процес.

10 март, Зала 1 на НДК, 19:00
„Двете страни на острието“