“Промяна на навиците. Възстановяване на устойчивостта”

Публикувано на 10/5/2022
от Хелиана Велинова

Тази седмица в София се провежда EDN – European Dancehouse Network (www.ednetwork.eu) работното ателие, организирано в партньорство с Derida Dance Center. Ателието е отворено както за членове на EDN, мрежа от 47 европейски  танцови компании, така и за други артисти. Двудневно събитие, което е под надслов “Промяна на навиците. Възстановяване на устойчивостта”, съвпада и с датите на „Българска танцова платформа“, и е последвано от още две големи събития за съвременен танц – международния фестивал Антистатик, който ще завърши на 19 май, както и фестивалът One Dance Week в Пловдив (13 май – 5 юни). 

“Да имаме това, което желаем, без да правим компромис с качеството на продукциите и стандарта на живот. Да намалим финансовата тежест, правейки това, което е правилно. Да бъдем внимателни и да пазим човешкото здраве. Да разбираме еко системите, да ги изучаваме и защитаваме, да подсигурим едно по-зелено бъдеще чрез технологиите. 

Устойчивостта е изключително предизвикателство за много институции. Техните сложни и понякога строги структури са недостатък, когато става дума за включване на устойчиви подходи в продукционните им процеси и въглеродния отпечатък, или дори при въвеждане на нови технологии като едно по-устойчиво и трайно решение.”, споделят организаторите за целите на събитието.

Нашият проектен мениджър Десислава Панчева се присъедини към дискусионната група от Швеция, България, Япония, Финландия, Германия, Румъния и Турция, която бе в първата част от работното ателие в Derida Stage. Хореографи, артисти, продуценти, фестивални организатори и културни мениджъри, работещи в сферата на съвременния танц и пърформанс, обединиха усилия, за да създадат обща идея и визия за различните начини, по които могат да бъдат ревизирани продукционните практики и креативните процеси в света на съвременното танцово и изпълнителско изкуство. И всичко това с цел постигане на един ефективен и екологичен начин на работа. 

Събитието продължава и на 10 май. Допълнителна информация ще намерите на адрес: https://www.facebook.com/events/485796593018588 

По време на двудневното работното ателие международните гост-говорители, модератори и участници ще потърсят решения на редица проблеми, между които:

– Как една танцова компания може да подходи към устойчивостта в 21-ви век;

– Къде и кога една институция би могла да подсигури устойчивост както в продукционния си цикъл, така и в организационната си структура;

– Как биха могли да бъдат въведени новите технологии в този процес;

– Какви са работещите модели за ефективно преминаване към ефективен и екологичен начин на работа;