„Реките на София“ е сред тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство

Публикувано на 5/7/2022
от Хелиана Велинова

Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, финансирани от програма Creative Europe. През настоящата година, когато отбелязваме 20-ия юбилей на тази най-престижна награда  в полето на културното наследство, са наградени 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. Категориите съответстват на най-новите постановки и приоритети, свързани с политиката и практиката по отношение на културното наследство в Европа. 


Сред победителите е и „Реките на София“ – инициатива, която чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства – за първи път от 80 години – и увеличава тяхната видимост. Екипът ни поздравява българската организация Колективът за заслуженото престижно отличие.

Награждаването на победителите ще се състои на 26 септември в Прага, на специалната церемония за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се проведе в наскоро реставрираната Държавна опера при съвместно домакинство с Европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.  

В отговор на обявяването на победителите за 2022 г., европейският комисар Мария Габриел каза: “Сърдечно поздравявам всички лауреати на тазгодишните награди за европейско наследство / наградите Europa Nostra за изключителното качество на тяхната работа и тяхната отвореност към иновациите. Настоящата 2022 година е специална, тъй като празнуваме 20-ата годишнина на Наградата на Европейския съюз за културно наследство, която се превърна в най-изтъкнатата награда за европейската общност в областта на наследството. Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено актуално в настоящата Европейска година на младежта. Специално отбелязваме двамата украински лауреати. Програмата Creative Europe, която съфинансира наградите, работи за насърчаване на културата и творчеството в изграждането на приобщаващи и сплотени общества, основани на нашите основни европейски ценности”.

Изпълнителният президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер заяви: “Тазгодишните получатели на наградата представят убедителни доказателства за това как нашето културно наследство ни свързва отново с природата, помага ни да създадем чувство за принадлежност и място и е неразделен градивен елемент в развитието на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната основополагаща работа, достойна за похвала”.

Носителите на наградите за европейско наследство / наградите на Европа Ностра за 2022 година[1]

Категория “Опазване и адаптивно повторно ползване”

Aachen Battery, Atlantikwall Raversyde, Западна Фландрия, БЕЛГИЯ

Аахен е единствената германска крайбрежна батарея от Първата световна война, чиито останки позволяват на посетителите да разберат структурата й. Това придава на реставрацията и обновяването  на обекта голямо европейско значение и педагогическа стойност.

Villa E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, ФРАНЦИЯ

Вила E-1027 е проектирана през 20-те години на миналия век от ирландския архитект и дизайнер на мебели Айлин Грей заедно с румънския архитект Жан Бадовичи. Пълната реставрация на вилата до всички интериорни предмети и материали, включваща модерни системи за предотвратяване на корозията, е пример за бъдещото запазване на архитектурата на Модернизма.

Епископска черква, Сикинос, ГЪРЦИЯ

Този впечатляващ римски мавзолей е превърнат във византийска църква, като е оцелял почти непокътнат. Внимателното проучване е съчетано с предпазлива консервация, което довежда до висококачествен проект за реставрация.

Дестилерия Atlungstad, Ottestad, НОРВЕГИЯ

Създадена през 1855 г., това е най-старата все още функционираща норвежка дестилационна фабрика. Рехабилитацията й включва повторно използване на старите заводски инсталации, възстановяване на индустриалния характер на сградата и формулиране на нови социално-културни цели.

Капуцински манастир, Синтра, ПОРТУГАЛИЯ

Построен през 1560 г., този монашески комплекс в гората на Синтра излъчва духовна отдаденост и аскетизъм. Всички сгради и техните декоративни елементи са реставрирани, съчетавайки традиционни техники и иновативни решения.

Дом на религиозната свобода, Клуж-Напока, РУМЪНИЯ

Тази сграда от 15-ти век е една от най-старите и най-значими сгради в Клуж-Напока. След десетилетен процес на реставрация, градската къща е отворена отново като културен център, посветен на идеалите за религиозна свобода и толерантност.

Illa del Rei, Менорка, ИСПАНИЯ

Рехабилитацията на Illa del Rei е резултат от ползотворно сътрудничество между фондация, създадена от местни доброволци, които превръщат построена през 1711 г. военноморска болница в музей, и швейцарска художествена галерия, която възстановява и деликатно преустройва стопанските постройки.

Църквата Св. Андрей, Киев, УКРАЙНА

Тази цялостна и добре документирана реставрация е възстановила  паметник със значителна културна и духовна стойност на народа на Украйна. В момента църквата функционира като музей и подслонява църковни служби, научни и образователни събития и концерти на камерна музика.

Категория “Научни изследвания”

Възможности/заплахи за наследството в рамките на мега-събитията в Европа (HOMEE), КИПЪР / ИТАЛИЯ / ПОЛША / ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Този проект проучва възможностите и предизвикателствата при организирането на мегасъбития в градовете с културно наследство и изгражда важна рамка за качеството за бъдещи събития.

SILKNOW, ФРАНЦИЯ / ГЕРМАНИЯ / ИТАЛИЯ / ПОЛША / СЛОВЕНИЯ / ИСПАНИЯ

Този проект от програма Хоризонт 2020 създава цялостна интелигентна компютърна система отвъд съвременните технологии, за да подобри разбирането и познанията за европейското наследство, свързано с коприната.

Heritage Quest, НИДЕРЛАНДИЯ

Този мащабен граждански научен проект в областта на археологията разкрива нови археологически обекти и комбинира най-съвременни технологии с изграждането на общност.

Опазване на Сицилианския куклен театър, ИТАЛИЯ

Този проект предлага мерки за опазване, популяризиране и устойчиво управление на нематериалното наследство на Сицилианския куклен театър.

Категория “Образование, обучение и придобиване на умения”

Майстори и чираци, ФИНЛАНДИЯ

Младото и по-старото поколение са равноправно включени в този проект, за да си сътрудничат в споделени дейности, свързани с културното наследство – вълнуващ нов модел за предаване на нематериалното наследство.

Международен курс по технологии за опазване на дървото, НОРВЕГИЯ

Междудисциплинарният подход на този курс позволява на професионалисти от различни държави и с различна квалификация да продължат своето образование и да обогатят опита си в областта на наследството от дърво.

Фестивал на еврейската храна TISH, Варшава, ПОЛША

Чрез този празник на еврейското хранително наследство участниците говорят за общата си история, борят се със стереотипите и разрушават бариерите чрез серия от кулинарни семинари и дегустации на храна.

Училищен музей и работилница, Писку, РУМЪНИЯ

Културното наследство, съвременното изкуство и керамиката се обединяват, за да създадат културен и образователен център в бивша фабрика за керамика. Организираните летни училища, семинари и културни събития помагат за предаването на това завладяващо наследство.

Шити знаци, РУМЪНИЯ

Този проект помага за предаването на уменията и знанията, свързани с традиционната румънска риза и отправя силно послание в противовес на индустрията на „бързата мода“.

Симфония, ИСПАНИЯ

С поглъщащо аудиовизуално изживяване Симфония повишава осъзнатостта и признанието за наследството на класическата музика сред новите поколения.

Категория “Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта”

Реките на София, БЪЛГАРИЯ

Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тази инициатива превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства – за първи път от 80 години – и увеличава тяхната видимост.

Връщане в родината на Sámi Siida, ФИНЛАНДИЯ

Обмислена програма за обществен диалог предшества връщането на важна колекция от саамско културно наследство от Националния музей на Финландия в музея на Sámi Siida и представя много важен пример за ефективно възстановяване на наследството.

Swapmuseum, Апулия, ИТАЛИЯ

Swapmuseum дава възможност за сътрудничество между музеи и млади хора в ежедневната практика на музеите, за да помогне за освежаване и обогатяване на малки местни културни институции.

Va’ Sentiero, ИТАЛИЯ

Тригодишна експедиция, организирана от група млади ентусиасти, които извървяват и документират 8000-те километра на Sentiero Italia, най-дългия пешеходен маршрут в света, заедно с 3000 участници от 10 страни и с участието на много местни общности.

Проект “Lumbardhi отново публично”, Призрен, КОСОВО[2]

Lumbardhi отново публично е успешна инициатива за спасяване на историческото кино Lumbardhi от приватизация и разрушаване. Предприетите действия възстановяват  киното като обект на наследството, като го се превръщат в оживен център за културни дейности.

Музей в селото, ПОРТУГАЛИЯ

Тази културна програма обединява музеи, художници и общности, за да се насладят на изкуството и културата, да научат и съживят местния фолклор и наследство и да подобрят достъпа до културни дейности в селските райони.

PAX-Patios de la Axerquía, Кордоба, ИСПАНИЯ

Това е иновативна система за управление на сгради културно наследство, която насърчава нов модел на градско обновяване чрез социални иновации в контекста на наследството, базиран на рехабилитация на изоставените къщи с патио (casa de vecinos) в Кордоба.

Wikipedra, ИСПАНИЯ

Wikipedra използва науката на гражданите, за да разработи база данни от знания, които биха могли да спасят от забрава наследството на Испания и граничните региони чрез уебсайт и мобилно приложение.

Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА

Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА Това, което започва като малкo студентскo движение, днес е ежегоден международен празник, който помага да се запази емблематичната украинска бродирана риза (“вишиванка“) като важен елемент от наследството на украинския народ.

Категория Защитници на наследството

Costa Carras †, Атина, ГЪРЦИЯ (посмъртно)

Повече от 50 години Коста Карас работи неуморно в полза на културното и природно наследство на Гърция и Европа, за да създаде по-устойчив, приобщаващ и красив свят за бъдещите поколения. Той е  визионер в опазването на природата, изтъкнат историк и истински европеец.

Кооператив La Paranza, Неапол, ИТАЛИЯ

Тази кооперация от млади съмишленици работи от началото на 2000 година, за да превърне катакомбите на Неапол в оживена атракция за посетители, като същевременно постига осезаемо съживяване на квартала Санита.

Elżbieta Szumska, Złoty Stok, ПОЛША

С неуморната си отдаденост Елжбета Шумска помага за превръщането на бившата златна мина Копалня Злота, разположена в малкия град Злоти Сток, в една от най-известните туристически атракции в Полша.

Освен това се връчва Наградата Europa Nostra за забележително постижение в областта на наследството в европейска държава, която не участва в програмата на ЕС „Творческа Европа“:

Етнографски музей Кенан Явуз, Байбурт, ТУРЦИЯ (Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта)

Музеят има за цел да запази и съживи материалното и нематериално културно наследство на Байбурт и Анадола, като предоставя интерактивни преживявания на своите посетители, създадени в сътрудничество с местната общност.

Носителите на наградите са определени от жури, съставено от експерти по културно наследство от цяла Европа, след оценка от независими комисии за подбор сред кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави.

Церемония по връчване на Наградите за европейско наследство за 2022 г

Победителите ще бъдат чествани на 26 септември в Държавната опера в Прага на церемонията по връчването на наградите за европейско наследство, която ще бъде съвместно домакин на Европейския комисар по културата и изпълнителния президент на Europa Nostra. По време на церемонията ще бъдат обявени лауреатите на Гран при и носителят на наградата Обществен избор, избран измежду тазгодишните печеливши проекти и имащи право да получат по 10 000 евро всеки. Между средата на август и средата на септември поддръжниците на наследството и ентусиастите са насърчени да гласуват онлайн за наградата Обществен избор и да мобилизират подкрепа за победителя / победителите от своята собствена или друга европейска държава. Церемонията по връчването на наградите за европейско наследство ще бъде връхната точка на Срещата на Върха за европейското културно наследство 2022, която ще се проведе на 25-27 септември в Прага. Срещата на Върха, която е включена в програмата на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, се организира от Europa Nostra с подкрепата на Европейската комисия.


[1] Победителите са изброени по азбучен ред по държави.

[2] Това наименование не засяга позициите относно статута и е в съответствие с Резолюция 1244/1999 на Съвета за сигурност на ООН и Становището на ICJ относно декларацията за независимост на Косово.