Тренинговата програма „MFI“ и Фондовете на „TFL“

Публикувано на 10/1/2024
от Васил Николов

MFI Script 2 Film Workshops 2024

Средиземноморският филмов институт в Атина, Гърция (MFI), с подкрепата на програма „Творческа Европа“ – МЕДИА, организира тренинговата програма за писане на сценарий „Script 2 Film“. Целта на програмата е да се премине през целия процес на създаване на сценария – от черновата до крайния вариант, като отделните елементи се разглеждат самостоятелно (писане, анализ, редакция, пренаписване, фокус върху основните елементи от историята, тема, персонажи и обстоятелства).

Тренинговата програма е насочена към сценаристи, режисьори и продуценти, работещи по сценарий на игрален филми (с проект), в програмата се допускат и наблюдатели (без проект).

Уъркшопите, съставящи програмата през 2024 година, са четири:

  • Първият – от 21 юни до 3 юли 2024 г., остров Нисирос
  • Вторият – август/септември 2024 г., онлайн сесия
  • Третият – от 19 до 27 октомври 2024 г., остров Родос
  • Четвъртият – януари 2025 г., онлайн сесия

Крайни срокове за кандидатстване:

  • с проекти – 1 март 2024г.
  • без проект (обучаващи се) – 1 април 2024 г.

TFL Funds 2024 

TFL Audience Design Fund подкрепя филми в етап на разпространение чрез прилагане на иновативни стратегии за ангажиране на публиката и достигане. Три гранта в размер на 45 000 евро ще бъдат разпределени за международни копродукции в етап на постпродукция (игрални, творчески документални филми и анимации). Това включва и онлайн консултации с експерти на TFL, отговарящи за създаването на персонализирана стратегия за максимизиране на въздействието на филма в международен план.

Краен срок за кандидатстване: 23 януари 2024 г.

TFL Co-Production Fund съчетава два безвъзмездни гранта за производство, в размер на 50 000 евро, с персонализирани консултации в подкрепа на филми в напреднал етап на развитие. Фондът е посветен на игрални, документални и анимационни проекти, които са копродукции между държави, част от подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“, и държави, които не участват в направление МЕДИА. Освен това проектът ще има възможност да участва в TFL Meeting Event, което се провежда всеки ноември в Торино.

Краен срок за кандидатстване: 13 март 2024 г.