„Човекът, който продаде кожата си“ на екран от 7-ми януари 2022 г.

Публикувано на 4/1/2022
от Васил Николов

От седми януари по кината излиза номинираният за Оскар филм на Каутер Бен Хания – „Човекът, който продаде кожата си“. Филмът се разпространява в България от АРТ ФЕСТ с помощта на програма „Творческа Европа МЕДИА“.

Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който, за да избяга от войната, заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

За филма режисьорката споделя:

„Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, по-специално творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за пътни документи и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“. Така се роди пътешествието на Сам Али: изпълнен със страст млад бежанец, захвърлен в един циничен свят. Един обикновен човек, който се изправя пред необичайно приключение.“