Лаборатория за творчески иновации 2024 (Creative Innovation Lab)

Подпрограма: Междусекторни конкурси
Номер на конкурса: CREA-CROSS-2024-INNOVLAB
Краен срок: 25/04/2024 17:00
Публикувано на: 06/12/2022
  • Какво подкрепя отворената покана „Лаборатория за творчески иновации“?

    „Лаборатория за творчески иновации“ цели да стимулира професионалисти от творческите и културни сектори да проектират и тестват иновативни дигитални решения, които да носят дългосрочно положително въздействие върху съвкупност от културни и творчески сектори. Тази отворена покана ще улесни създаването на дигитални инструменти, модели и методологии, които са приложими за аудиовизуалния сектор, както и за поне един допълнителен творчески или културен сектор.

    Целта на отворената покана е да подпомогне конкурентоспособността, сътрудничеството, разпространението, видимостта, разнообразието и увеличаването на публиките в различните сектори.

    Приоритетно разглеждани ще бъдат кандидатури, представящи адекватни стратегии за осигуряване на по-устойчива и еко-съобразна индустрия и осигуряващи полово равенство, разнообразие и приобщаване за всички участници в културните и творчески сектори.

    Следните теми могат да бъдат основен фокус на проектите:

    • Управление на авторски права и приходи, включително прозрачност и справедливо възнаграждение
    • Събиране и анализ на данни, включително разработването на прогнози за създаване на съдържание и развитие на публиката
    • „Озеленяване“ на творческия и културния сектор, включително действия, които са в в съответствие с целите на Новия европейски „Баухаус“
    • Иновативни образователни инструменти и разпространение на съдържание, допринасящи за справянето с обществени проблеми като дезинформация, фалшиви новини и др.
    • Бизнес инструменти, изследващи нови начини на производство, финансиране, разпространение, разработени с помощна на нови технологии (AI, големи данни, блокчейн, Metaverse, NFT и др.)
  • За кого е това финансиране?

    Финансирането е предназначено за организации в сферата на аудиовизуалните изкуства, културните и творческите сектори. За да кандидатстват, организациите трябва да бъдат правен субект в една от страните, участващи в подпрограма „МЕДИА“ на „Творческа Европа“.

    Предложенията за проекти се подават от консорциуми, включващи най-малко три юридически лица от поне две различни страни, участващи в програма “Творческа Европа”, които да притежават експертиза в различни области на културния и аудиовизуалния сектор.

    За повече информация относно критериите за участие, моля посетете официалната публикация на конкурса във „Funding & tenders“ портала тук.

  • Какъв е размерът на финансирането?

    Общият бюджет на програмата е на стойност 7.482.102 евро

    Няма ограничение относно максималната стойност на финансиране за индивидуален проект, но безвъзмездната помощ не трябва да надвишава 60% от цялостния проектен бюджет. Останалите 40% са собствено финансиране.

    Предоставената помощ може да бъде по-ниска от поисканата.

    Продължителността на проектите не бива да надвишава 24 месеца.

  • Как да кандидатствате?

    Всички предложения трябва да се подават директно онлайн чрез електронната система за подаване на “Funding and Tenders Portal”.

    Кандидатите трябва първо да регистрират свой профил в EU LogIn портала, за да получат персонален идентификационен код на участника (Participant Identification Code – PIC), след което трябва да регистрират организацията си в “Funding and Tenders Portal”.

    Следва прикачване на кандидатурата (която не бива да надвишава 70 страници) в четири стъпки.

    Заявления на хартиен носител НЕ се приемат.

    Официалната публикация на конкурса във „Funding & tenders“ портала можете да намерите тук. Детайлна информация относно критериите за допустимост и финансирането може да откриете и в официалния документ на конкурса.