CULTURE MOVES EUROPE за начинаещи

Публикувано на 10/11/2023
от ced.bulgaria

Отново е отворена за кандидатстване новата програма за мобилност на артисти и културни професионалисти Culture Moves Europe. Ако  сте индивидуален артист или група до пет души и сте активни в сферата на изпълнителските изкуства, музиката, литературата, дизайна, визуалните изкуства, културното наследство, архитектурата или модата – тази програма може да подкрепи ваше пътуване от 7 до 60 дни за индивидуални кандидати или от 7 до 21 дни за групи от двама до пет човека. Трябва само да имате навършени 18 години и да пребивавате постоянно в някоя от страните допустими по програма “Творческа Европа”.  Ако искате да създадете съвместен проект с ваши колеги в чужбина, ако искате да осъществите проучване, да преминете специфично обучение или просто да разширите професионалната си мрежа – тази програма е за вас. 

Програма Culture Moves Europe се администрира от Гьоте-институт и кандидатстването става чрез техния електронен портал. Достатъчно е да си направите регистрация и да попълните електронната форма.

Какво ви е нужно за кандидатстването? 

Culture Moves Europe подкрепя устойчивата мобилност. Това са пътуванията, които имат дълготраен ефект както върху този, който пътува и върху тези,се среща по пътя. Ако искате просто да отидете някъде и да изнесете един-два концерта – тази програма не е за вас. Но ако търсите начин да прекарате време с ваши колеги – музиканти, с които да създавате заедно – кандидатствайте!

Ще имате нужда и от партньор. Той може да бъде организация, институция, неформален колектив или просто колега. Ще трябва да ви напише писмо, в което да става ясно как точно ще си взаимодействате. Важно е да не приемате тази стъпка формално, тя ще бъде разглеждана много внимателно при оценяването на проекта ви.

Трета стъпка: портфолио. Всеки артист трябва да има такова. Отделете му достатъчно време, така че всеки, независимо дали е експерт във вашата област или не, да може да разбере с какво се занимавате.

Ще бъде нужно да аргументирате добре нуждата от това пътуване. Възможността е страхотна и е добре да я използвате за смислен проект – ще можете да пътувате с Culture  Moves Europe само веднъж. Ако вече сте кандидатствали в предишното издание на Culture Moves Europe и не сте били одобрени – опитайте отново. 

Какви разходи се признават? 

Culture Moves Europe цели да улесни максимално вашето пътуване. Когато попълвате апликационната форма, автоматично ще бъде изчислен размерът на вашия грант – не е нужно да търсите оферти от туроператори, хотели и т.н. Ставките са фиксирани така:

За всеки ден от вашето пребиваване в чужбина са предвидени седемдесет и пет евро, с които да покриете разходите си по настаняване, изхранване, местен транспорт, наем на оборудване и др.

Важно: Продължителността на проекта съответства на броя на дните, прекарани в страната на пребиваване за изпълнението на проекта. Времето за пътуване не се взема предвид при изчисляването на финансовата подкрепа.

Culture Moves Europe се стреми да включи възможно най-разнообразни участници в програмата. Специален приоритет е подкрепата за артисти със специални потребности, артисти с малки деца, както и стимулирането на пътуване с екологичен транспорт, когато това е възможно. Във всички тези случаи подлежите на допълнителна финансова подкрепа, а подробности за нея можете да откриете в линка под видеото.

Как се оценяват проектите? 

Основните критерии са вашите цели и мотивация, адекватното планиране с партньора ви и потенциалните дълготрайни ефекти върху местната общност и среда. Важно е да следим и за екологичната устойчивост на проекта си, тя също ще бъде взета предвид.

Кандидатстването става на английски език, но дори това да не е вашата сила – не се отказвайте. Вашите езикови умения няма да бъдат оценявани при кандидатстването, така че спокойно можете да използвате някой онлайн преводач, като гугъл транслейт например.

Ако вече сте кандидатствали, но не сте били одобрени, не се колебайте да го направите пак. Стига да е преди крайния срок.

Допълнителни ресурси ➕