Culture Moves Europe – най-голямата програма за мобилност в Европа приема кандидатури

Публикувано на 12/10/2022
от Роберта Колева

Мария Габриел обяви най-голямата схема за мобилност в подкрепа на творците в Европа.

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт в Брюксел на новата си инициатива „Culture Moves Europe“. Участие в събитието взеха председателят на Комисията по образование и култура в Европейския парламент – Сабине Ферхайен и генералният секретар на Гьоте институт – Йоханес Еберт, евродепутати, представители на държавите членки, културни и творчески организации и институции. Инициативата ще се изпълнява от Гьоте институт с подкрепата на програма „Творческа Европа“.

„Мобилността в областта на културата е двигател на творчеството. Стимулирането на мобилността и взаимният обмен на опит позволяват на творците да достигнат до нова публика отвъд границите на държавите, търсейки вдъхновение от общата ни европейска култура. Ето защо с новата ми инициатива „Culture Moves Europe“ с рекорден бюджет от 21 милиона евро подкрепяме мобилността на хората на изкуството и културата. Тя ще им позволи да участват в резиденции с цел професионално развитие, да създават международни продукции и представят проектите си пред нови публики “.

Мария Габриел

Новата инициатива надгражда опита на успешния пилотен проект ‘i-Portunus’. За периода 2019-2021г. 900 творци и професионалисти в областта на културата са успели да пътуват в чужбина и се присъединят към нови творчески общности. „Важното е, че над половината от участниците съобщават за получено предложение за работа, в резултат на участието си в мобилност, а 97% – за придобити нови умения и опит. С новата инициатива ще подкрепим десетократно повече проекти – 7000 за три години (2022-2025г.), от които 1000 творчески резиденции“, отбеляза българският еврокомисар.

„Culture Moves Europe“ се състои от две направления: индивидуална мобилност и творчески резиденции. Обявената днес първа покана за мобилност е отворена до 31 май 2023г. и е насочена към хора на изкуството и специалисти в областта на културата в секторите: архитектура, културно наследство, дизайн, литературен превод, музика, визуални и сценични изкуства. Проектите могат да бъдат с продължителност от 7 до 60 дни за отделни творци, и от 7 до 21 дни за групи от 2 до 5 души. Направлението за създаване на творчески резиденции започва в началото на 2023 г.

Комисар Габриел обърна внимание на опростените административни процедури. Кандидатурите ще се оценяват ежемесечно. Прилагат се фиксирани ставки, както за пътуването, така и за престоя. Предвиждат се допълнителни стимули за ползване на екологосъобразен транспорт, покриване разходите на творци със специални нужди, разходите за визи и семейни добавки за хора с дете на възраст под 10 години.

„Инициативата може да бъде трамплин за кариерата на младите творци. Пътуването е ценен опит, който помага на младите хора да развият нови умения, а партньорствата и съвместните творчески продукции ще стимулират професионалното им развитие на международно равнище. Убедена съм, че „Culture Moves Europe“ има потенциала да стане европейска история на успеха“, коментира още Мария Габриел.