Инициативата „Реките на София“ от България е сред лауреатите на престижните Европейските награди за наследството за 2022

Публикувано на 27/9/2022
от Хелиана Велинова

Победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022 г. / Наградите Европа Ностра, най-високото отличие в Европа в тази област, бяха чествани с престижна церемония, проведена в емблематичната Държавна опера в Прага. Церемонията по връчването на наградите за европейско наследство се проведе в присъствието на Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мартин Бакса, министър на културата на Чешката република, който е и действащ председател на Съвета на министрите на ЕС, отговарящ за Култура, както и на Херман Парцингер, изпълнителен президент на Европа Ностра. Церемонията събра около 600 професионалисти, доброволци, любители и поддръжници от цяла Европа, включително голяма група млади хора. Церемонията беше кулминацията на Европейската среща на Върха за културното наследство 2022, която се провежда в Прага от 25-27 септември, като част от официалната програма на чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на церемонията висшите представители на Европейската комисия и Европа Ностра с гордост обявиха петимата лауреати на Голямата награда, а министърът на културата на Чешката република представи носителя на Наградата на публиката. Тези победители бяха избрани измежду тазгодишните 30 изключителни постижения в областта на наследството от 18 европейски държави.

Лауреатите на Голямата награда за 2022 г. са:

Реките на София, БЪЛГАРИЯ

Носител на Голямата награда за социално сближаване и благополучие

Чрез временни архитектурни намеси и културни и образователни събития, тази инициатива за първи път от 80 години превърна изкуствените речни корита на София в обществено достъпни пространства. Повишавайки видимостта на реките в София, тази инициатива спомогна за създаването на социално приобщаваща среда в града.

SILKNOW, ФРАНЦИЯ / ГЕРМАНИЯ / ИТАЛИЯ / ПОЛША / СЛОВЕНИЯ / ИСПАНИЯ

Носител на Голямата награда за иновация

Този изследователски проект от програма Хоризонт 2020 създаде цялостна, интелигентна изчислителна система, която надхвърля настоящите технологии, за да подобри нашето разбиране и познания за коприненото наследство на Европа.

Симфония, ИСПАНИЯ

Носител на Голямата награда за цифрова трансформация

Използвайки най-съвременни технологии, чрез завладяващо аудиовизуално изживяване, Симфония повишава осъзнатостта и признателността по отношение на наследството на класическата музика сред новите поколения.

Va’ Sentiero, ИТАЛИЯ

Носител на Голямата награда за устойчивост и действие в областта на климата

Тази тригодишна масова експедиция беше предприета от група млади ентусиасти, които изминаха и документираха цялата дължина от 8000 км на Sentiero Italia, най-дългия туристически маршрут в света. Участваха 3000 участници от 10 страни и много местни общности. Тази инициатива е мощен и вдъхновяващ пример за това как да се насърчи постепенното устойчиво ангажиране с природното наследство и ландшафта.

Коста Карас †, Атина, ГЪРЦИЯ (посмъртно)

Носител на Голямата награда за международни отношения

Повече от 50 години Коста Карас работи неуморно в полза на културното и природно наследство на Гърция и Европа, за да създаде по-устойчив, приобщаващ и красив свят за днешните и бъдещите поколения. Той беше далновиден природозащитник, виден историк и истински европейски лидер, който чрез наследството свързваше и вдъхновяваше хората по целия свят.

Наградата на публиката отиде при инициативата Световен ден на бродираната риза, УКРАЙНА, ежегоден празник, отбелязван в международен план, който помага да се запази емблематичната украинска бродирана риза (vyshyvanka) като важен елемент от наследството на украинския народ. Тази впечатляваща инициатива събра най-много гласове, дадени чрез онлайн анкета с участието на почти 11 000 граждани от цяла Европа. Тази година за първи път победителят в състезанието за Наградата на публиката ще получи парична награда от 10 000 евро.

Лауреатите на Голямата награда бяха избрани от Борда на Европа Ностра по препоръка на независимо жури от експерти и всеки от тях ще получи парична награда от €10 000.

Церемонията беше едно от основните събития на Европейската среща на Върха за културното наследство 2022, която се провежда от 25 до 27 септември в Прага, отбелязвайки 30-ата годишнина от вписването на историческия център на града в Списъка на световното наследство. Срещата се организира от Европа Ностра и Представителството на Европа Ностра в Чешката република в сътрудничество и с подкрепата на Европейската комисия и чешкото Министерство на културата, като част от официалната програма на чешкото председателство на Съвета на Европейски съюз. Това е и принос към Европейската година на младежта 2022 г. и инициативата New European Bauhaus „Новият европейски Баухаус“. Срещата е частично финансирана от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Поканата за участие за Европейските награди за наследство / Наградите Европа Ностра 2023 ще бъде обявена следващата седмица. Кандидатурите могат да се подават онлайн на www.europeanheritageawards.eu до 18 ноември 2022 г.