Европейски фонд „Солидарност“ за украински филми – отворен за кандидатстване

Публикувано на 12/7/2023
от Васил Николов

Европейският фонд за солидарност за украински филми е инициатива, стартирана през февруари 2023 г. След като подкрепи различни действия за Украйна на национално и европейско ниво, Асоциацията на директорите на европейските филмови агенции (EFAD) и нейните членове обединиха сили, за да започнат специална подкрепа за украински режисьори, за да подкрепят завършването на филми и развитието на нови проекти, като същевременно насърчат копродукциите.

Допустимите проекти са пълнометражни произведения, режисирани от украински режисьор, предназначени за кинопоказ. Те трябва да бъдат игрални, документални или анимационни филми. Друго условие е проектите да бъдат копродукции между украинска продуцентска компания и продуцентски компании, установени в участващите в ESFUF страни (Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Великобритания).

Сумата на подкрепата за развитие е ограничена до 25 000 € за документални филми и до 50 000 € за игрални или анимационни филми. Подкрепата за довършване на проекти е ограничена до 75 000 €.

Краен срок за кандидатстване: 1 септември 2023 г.