i-Portunus: опитът на Нура Ал Кадри

Публикувано на 3/2/2020
от Десислава Панчева

i-Portunus е схема за финансова помощ на програма „Творческа Европа“. Механизмът стимулира трансграничните пътувания на артисти и професионалисти, работещи в областта на сценичните или визуалните изкуства, с цел обмен на опит, контакти и повишаване на професионалните компетенции. Кандидатите трябва да са физически лица, към които основното изискване е желание за професионално развитие.


Представяме ви Нура Ал Кадри, млад продуцент и дистрибутор, който се стреми да работи по качествени продукции и да разпространява филми на български таланти в чужбина. В края на миналата година Нура прекара две седмици в Лондон с помощта на „Творческа Европа“.

Представи се накратко. С какво се занимаваш?

На 26 години съм, родена съм и живея в София, завършила съм Бизнес администрация в Софийския университет. Още по време на следването си започнах работа като филмов дистрибутор в една продуцентска компания. Стана ми много интересно и затова реших професионалният ми път да е в киноиндустрията. Оттогава изминаха 5 години. Последната година посветих на развиването на моя собствена продуцентска къща/дистрибуторско студио на име Hot Potato.

Нура Ал Кадри

Как реши да кандидатстваш по i-Portunus?

Една приятелка ми сподели за конкурса и съвсем спонтанно реших да се пробвам. Честно казано, не очаквах, че ще бъда одобрена, но много се радвам, че грешах.

Затрудни ли те попълването на документите? Консултира ли се с някого?

Когато разбрах за конкурса, директно влязох в сайта на програмата и се ориентирах в насоките, дадени там. Не намерих особена трудност при попълването на документите, въпреки че всичко трябваше да бъде на английски език. Беше малко по-времеемко, отколкото очаквах, отчасти заради изчакването на поканата от организацията – това е едно от основните изисквания при кандидатстване. Така че получаването на поканата отне най-дълго време, защото не зависеше от мен. 

Също така трябваше да подготвя портфолио и CV.

„Много позитиви – нищо за губене!“

Как откри организацията, която стана домакин на пътуването ти?

Организацията, която любезно ми съдейства, се казва New East Cinema. Тя реализира прожекции на източноевропейско кино в рамките на културния център „Барбикан“, една от може би най-важните културни институции в Лондон.

През изминалото лято, по филмова линия, в София се запознах с една от организаторките – българка, живееща в Лондон. Трябваше ѝ преводач за интервюта от и на арабски за късометражен филм, който подготвяше… И разбира се, при кандидатстването веднага се сетих за нея! Бидейки аз самата разпространител на източноевропейско кино, реших, че ще е полезно да се срещна с екипа на организацията, за да обменим малко опит и да преценим дали можем да си сътрудничим в бъдеще. 

Barbican Centre, Лондон

Разкажи ни накратко как протече мобилността ти по програма i-Portunus?

Бях два пъти за по една седмица в Лондон – през октомври и ноември 2019-а. Гостувах на New East Cinema за обмен на добри практики и опит, наблюдавах как работят. Успях да хвана и организирана от тях прожекция на руски филм и да присъствам на последвалия разговор (Q&A) с режисьора. Успоредно с това по моя инициатива успях да се запозная със страхотни хора от киноиндустрията – режисьори, продуценти, актьори, благодарение на нетуъркинг събития, на които присъствах, а в Лондон те никак не са рядкост.

„Това са контакти с изключителна важност

за компания като моята, която сега стартира и търси колаборации и хора, с които да работи.“

Имаше ли проблем с организирането на пътуването и беше ли ти достатъчна финансовата подкрепа?

Мисля, че съм част от поколение, което пътува много и знае как да се организира, така че нямах проблеми в това отношение. Въпреки че Лондон е скъп град, отпуснатите пари ми стигнаха.

Нура Ал Кадри

Коя е най-голямата полза от пътуването ти?

Именно срещите и разговорите с хора от киноиндустрията, с които се видях на откритите прожекции. Запознах се със страхотни продуценти, с които поддържаме връзка от октомври месец насам и с които обмисляме общи проекти. 

Затрудни ли те отчетът, който трябваше да изпратиш?

Не, трябваше накратко да опиша случилото се.

Как би определила i-Portunus със свои думи?

Страхотна възможност и подкрепа за млади артисти!

Какво би казала на хора, които не са кандидатствали или са скептични към подобни възможности?

Да пробват, без да се сдържат! Това хем ще ги стимулира да доизбистрят професионалната си насока в работен план, хем ще постави различните им проекти в перспектива, ще систематизира творческия хаос в душите и главите им…Много позитиви – нищо за губене!


Очаквайте още разкази на участници, реализирали пътуване с финансовата помощ на програма i-Portunus, част от „Творческа Европа“.

Отворената покана за кандидатстване за настоящата година предстои да бъде обявена през следващите месеци. Следете нашия сайт, за да получите актуална информация за конкурса.