International Lindy Hop Championships – Europe за първи път в България

Публикувано на 11/11/2022
от Роберта Колева

Най-популярният състезателен формат, признат от суинг ентусиастите по целия свят, направи своята премиера в Европа, и то не другаде, а в София.
Международното състезание по Линди Хоп има дълга история и традиции в САЩ. През последните 14 години, International Lindy Hop Championships (ILHC) се превърна в емблема за най-висок стандарт и качество сред почитателите на суинг танците.

Целта на организаторите е да популяризират танца, като създадат събитие, което почита духа и традициите на Линди Хоп-а и предоставя възможност на състезатели от всякакъв произход да покажат своите умения на
дансинга.

В рамките на 4 дни, в периода 10 – 13 ноември, София ще стане домакин на танцьори, преподаватели, музиканти, лектори и суинг ентусиасти от целия свят. Програмата на събитието включва 15 състезателни девизи, уроци и ателиета в различни стилове, музика на живо, дискусионни панели и много други.

ILHC Europe се организира в рамките на проект Swinging Europe Network 2, който е съфинансиран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура чрез програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Водещата организация Линди Хоп България, заедно с още 12 партньорски организации представители на суинг сектора в Европа, имат амбициозната задача да продължат и надградят постигнатите резултати от предходните две години. Проектът има за цел да изгради паневропейска мрежа от организации работещи в сферата на суинг танците, музиката и културата и по този начин да подпомогне развитието на сектора в Европа. В рамките на три годишния период на изпълнение на проекта са предвидени редица инициативи и дейности, включително организирането на 33 международни фестивала, 3 суинг шампионата, картографиране на европейския суинг сектор, организиране на международни творчески резиденции за суинг преподаватели, танцьори и музиканти, съвместни представления, международни танцови състезания, и други.

За да научите повече за проектите на Линди Хоп България, можете да прочетете нашето отразяване на Sofia Swing Dance Festival 2022.