Mies Award 2022г – номинации

Публикувано на 18/2/2021
от Роберта Колева

Европейската комисия и фондацията “Mies van der Rohe” обявиха първите 449 номинации за наградите за съвременна европейска архитектура Mies Award за 2022г. Инициативата се стреми да промотира устойчиво градско развитие и качествена архитектура.

Първият списък с номинации включва произведения завършени между октомври 2018г. и октомври 2020г., като за първи път тази година в списъка влизат Армения, Молдова и Тунис.

През септември 2021г. ще бъде обявен и вторият списък с номинации, който ще обхваща проекти завършени в периода ноември 2020г. – април 2021г.

Сред номинираните проекти най-често срещани са еднофамилни къщи, жилищни кооперации и учебни заведения, а музеи, театри, галерии и конгресни центрове представляват една десета от всички произведения. Една четвърт от номинациите представляват проекти за обновяване или трансформация на вече съществуващи сгради.

Наградата цели да засвидетелства важния принос на архитектите за устойчивото развитие, трансформациите и иновациите в европейската архитектурна среда.

Desizo Monni Administrative Building / A&A Architects / Pleven, Bulgaria Ph: Assen Emilov

Общо осем са българските проекти, влезли в първия списък за тазгодишните номинации за наградата Mies за 2022г. Сред тях има проекти за къщи, ресторанти, публични и административни сгради, както и жилищни блокове. Повечето от тези проекти са реализирани на територията на столицата, както и в градове като Варна, Плевен и Белоградчик.

Пълен списък с номинираните български проекти можете да намерите тук.