„ScripTeast“, програмата за сценаристи от Централна и Източна Европа, се мести онлайн

Публикувано на 14/5/2020
от Васил Николов

„ScripTeast“ е тренинговата програма на Полската независима филмова фондация за сценаристи от Източна и Централна Европа. Цел на подкрепената от МЕДИА програма е да избере най-добрите сценарии и техните автори, и да им помогне с тяхното осъществяване. Програмата е предназначена и за подпомагане на популяризирането на проектите в сътрудничество с мрежата на АСЕ Producers и Producers Network.

Наближава 14-ото издание на „ScripTeast“, проект на Полската независима филмова фондация. „ScripTeast“, често наричан една от най-ефективните програми за обучение на сценаристи в Европа, има най-високия процент реализирани свои сценарии. От 160 участващи сценария досега, 52 са произведени или в момента са в етап на производство. Тазгодишното издание включва и два български проекта – на Яна Титова и на Теодора Маркова.

В предишни години, последната сесия на програмата се провеждаше в Кан. Този път цялото събитие, включително церемонията по награждаването, ще се проведе онлайн.

Ние приемаме предизвикателството и виждаме нови възможности в него – казва Виолета Каминска, генерален директор на „ScripTeast“. – Всяка година сесията в Кан е време на широко промотиране на сценариите и техните автори. Нищо няма да замени участието във фестивала, разбира се, с неговите прожекции, конференции и директни контакти. Но ние се фокусираме върху подготовката на програма като се възползваме от възможностите на новите технологии.

Церемонията по връчване на наградата „Krzysztof Kieslowski“, която е кулминацията на всяко издание на програмата, ще се проведе онлайн в сряда, 20 май 2020 г., в 19 часа централноевропейско време.

Печелившият автор ще получи 10 000 евро за по-нататъшно развитие на проекта и статуетка, проектирана от Адам Федорович.

Ако искате да се присъедините към събитието, можете да го гледате на Фейсбук страницата на „ScripTeast“

Повече информация за тазгодишното издание на „Scripteast“ можете да намерите и в официалния каталога на програмата: