СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ КЪМ СВЕТОВНОТО КИНО

Публикувано на 11/3/2024
от Васил Николов

16 от филмите в програмата на фестивала са подкрепени от програма „Творческа Европа МЕДИА“.

28-ият международен филмов фестивал София Филм Фест ще се проведе  от 13 до 31 март 2024г.

Фестивалът се организира от „Арт Фест“ под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз, в партньорство с културни институти, спонсори, организации и приятели.

Фестивалът се открива официално на 13 март с европейската премиера на филма на Надежда Косева „Клопка“ – копродукция между България и Германия, реализирана по сценарий на Боян Папазов. Филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел.

Богатата фестивална програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави. Прожекциите ще бъдат както в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели, така и  онлайн на  Neterra.tv/plus.

16 от филмите в програмата на фестивала са подкрепени от програма „Творческа Европа МЕДИА“.

София ще посрещне авторите на селектираните творби в конкурсните програми. Te, заедно с много световноизвестни гости, ще представят своите филми лично пред българската публика.

За 22-ри път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“, съдържаща парична премия, осигурена от Столичната община. Председател на журито е унгарският режисьор Саболч Хайду, а в журито са още режисьорите Тинатин Кайришвили (Грузия, ще представи своя филм и фестивален хит „Гражданинът светец“) и Зорница София (България), актьорът Димитър Маринов (САЩ–България, ще представи премиерно у нас филмите „Караганда“ и „Сельодка“) и директорът на Европейския филмов пазар в Берлин, експертът Денис Ру (Германия).

София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 15 до 31 март, изданието във Варна е от 22 до 30 март, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 21 до 29 март.

Кадър от „Нито дума“ (Not a Word, реж. Хана Слак, 2023, Германия, Словения, Франция) подкрепен от МЕДИА.

Снимка: интернет