27-и София Филм Фест. Информационен ден на МЕДИА

Публикувано на 20/3/2023
от Васил Николов

27-ият София Филм Фест бе открит на 16 март в Зала 1 на НДК и ще очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 г. Предварителна програма стартира още на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции продължават в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

На снимките Камен Балкански – бюро Творческа Европа МЕДИА – България поздравява организатори и публика (сн. СФФ).

По време на най-голямото кино събитие в страната – София Филм Фест, бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България заедно с офисите на програмата в Гърция, Сърбия и Хърватия ще предложат, в рамките на София миитингс, информационно събитие посветено на европейското финансиране на филмовата индустрия.

МЕДИА инфо ден. Европейска подкрепа за аудиовизуалната индустрия – конкурси, статистика, добри практики, въпроси и отговори“  е темата на представянето, което ще се състои на 25 март от 11:30 часа, в Гранд-хотел София, зала „Сердикa“.

„Творческа Европа“ е програмата  на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2021 г. до 2027 г. програмата разполага с 2,44 милиарда евро за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации.

Как да сме успешни в голямото състезание? Попитайте ни, с удоволствие ще ви разкажем.

Участници:

Мартина Петрович – Директор на Бюро Творческа Европа – МЕДИА Хърватия

Мартина е завършила магистратура по “Международни отношения” и бакалавър “Психология”. Тя е натрупала по-голямата част от трудовия си опит в Министерството на културата, като отговаря за различни програми за културен обмен между Хърватия и други страни, също така, за организиране на хърватско представяне на филми по време на международни филмови фестивали в Берлин и Кан. От 2008 г. тя участва активно в създаването на Хърватския аудиовизуален център, където работи и в момента, след като бива избрана от Европейската комисия за ръководител на бюро на MEDIA Хърватия. Като ръководител на бюрото на MEDIA Хърватия (днешното бюро Creative Europe – MEDIA Office Хърватия), Мартина Петрович участва активно в организирането на иновативни презентации / работни срещи, които показват постоянен интерес към програмите на MEDIA и винаги са добре възприети от голям брой хърватски  и европейски участници.

Анна Касимати – Директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Гърция

Анна е мениджър на бюрото на програмата в Гърция, както и ръководител на офиса за изследвания и програми в гръцкия филмов център. В обхвата на работата й са отговорности свързани с изпълнението, оперативните дейности, мониторинга и мениджмънта на одобрени проекти по NSRF (Национална стратегическа референтна рамка) и други европейски фондове. Има бакалавърска степен по комуникации, магистратура по комуникационна политика и 15 годишен опит в областта на изследванията и анализа в културата и аудиовизуалната политика.

Уна Домазетоски – Директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Сърбия

Уна завършва гимназия в Белград, а висшето си образование във Факултета  по хуманитарни и социални науки на Университета в Патрас, Гърция. По-късно отново в Белград завършва и Мениджмънт на културата и медиите във Факултета за театрално изкуство. Работи в международния отдел на филмовия център в Сърбия от 2005, а от януари 2022 е ръководител и на бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ – Сърбия.

Камен Балкански – Директор на Бюро Творческа Европа – МЕДИА България

Камен има магистърска степен по История на изкуството (НХА). От 1997 г. до 2002 г. е изпълнителен директор на фондация „ЦИС“ (отговарящ за финансовото и програмно планиране, както и за сътрудничеството с български и международни културни и неправителствени организации). От 2002 г. до 2003 г. е гост-лектор в Националната художествена академия в София. През 2002 г. той става административен директор на телевизия „MM“, а от 2004 до 2006 г. със същия телевизионен оператор става съветник на изпълнителния директор. През 2004 г. е назначен на длъжността ръководител на Бюро МЕДИА България, а през 2015 г. за изпълняващ длъжността директор на Националния филмов център (2015-2017г. и 2021-2022г.). Понастоящем той е ръководител на бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ в България.

Десислава Панчеваръководител на Бюро Творческа Европа – Култура“ България

Десислава Панчева е завършила „Фотография и визуални изкуства“ в Института за мода и дизайн в Италия, живяла е в Англия. Винаги е искала да се занимава с изграждането на образ пред камера, но споделя, че практиката, която я е изградила не идва от образованието й.

От 2019 година Деси оглавява офис „Култура“ на европейската програма „Творческа Европа“ и вече е с нов поглед върху културните политики и тяхното финансиране.