ДЕН НА ЕВРОПА – ПРАЗНУВАМЕ НАШИТЕ ИСТОРИИ!

Публикувано на 24/4/2024
от Васил Николов

Организиран от Бюрата на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България, Хърватия и Словения, в партньорство с Кино Едисън в Карловац и Европа Директно“ Карловац!

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа – годишнината от историческата Декларация на Шуман през 1950 г., но и първата официална стъпка в създаването на Европейския съюз. На този ден в цяла Европа се провеждат множество събития, фокусирани върху многообразието на Стария континент и популяризирането на европейските ценности.

През последните 30 години „Творческа Европа МЕДИА“ подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия, помагайки на филмовите професионалисти да осъществят своите истории, които да бъдат широко споделяни в Европа, и извън нея. 2021 г. отбеляза не само тридесетгодишнината на МЕДИА, но и началото на новата програма Творческа Европа за периода 2021-2027 г.

Организирано от бюрата „Творческа Европа МЕДИА“ в България, Хърватия и Словения, събитието „Денят на Европа – Празнуваме нашите истории!“ има за цел да насочи светлините към четири успешни филма, финансирани от програмата. Подкрепата от „Творческа Европа МЕДИА“, насърчава копродукциите, филмите от държави с малкък производствен капацитет, подпомага постигането на видимост и конкурентоспособност.

На 9-и май 2024 в 21:00 ч. българско време, три филма, подкрепени от „Творческа Европа“ МЕДИА, ще бъдат достъпни онлайн безплатно за всички, които обичат киното в България, Хърватия и Словения за период от 72 часа. Всички филми са произведени от трите участващи страни и са спечелили награди на международни филмови фестивали. Успешни както у дома, така и зад граница, те ни показват, че великото изкуство може да бъде създадено чрез сътрудничество, като се споделят идеи, умения и средства.

В допълнение към това, на 9-и май 2024 в 19:00 ч. CET, бюрото на програмата в Хърватия, заедно с Кино „Едисън“ и в партньорство с „Европа Директно“ Карловац ще организират прожекция на филма „Васил“, написан и режисиран от Авелина Прат и продуциран от Мириам Порте (Distinto Films) / Испания) и копродуциран от Мина Милева, Весела Казакова (Активист 38 / България)

Васил“ (Испания, България, 2022), игрален филм, 92’

Синопсис: Васил е бездомен български имигрант в заможен испански град. Интелигентен и харизматичен, чрез таланта си за шах и бридж, той си създава име в изключителен и престижен клуб в града, въпреки че е бездомен. Мълчаливият пенсионер Алфредо предлага дивана си на младия българин и се заражда класическо приятелство, въпреки че изглежда сякаш нямат много общо, освен, страстта им към шаха. Васил бавно разрушава бариерите, поставени от Алфредо, защото Васил има дарба: той променя живота на хората, с които се свързва.


Филми – онлайн прожекции:

Написан и режисиран от Мария Аверина, продуциран от Мартичка Божилова (Агитпроп / България) и съпродуциран от Ерика Барбиани (Видеоманте / Италия).

Синопсис: Млад ученик напуска комфортния си живот в България, за да последва по стъпките на великия Страдивари в известното италианско училище по изработка на цигулки в Кремона. Така започва пътешествието за преодоляване на езиковата бариера, страха от отдалеченост и неравенствата в индустрията на изработката на цигулки. Този топъл филм предоставя очарователен поглед върху света на хората, борещи се с традицията и конкуренцията, за да превърнат музикалната си страст в професия.

Линк: От Кремона до Кремона

Парола: MEDIA2024


  • The Staffroom” (Хърватия), игрален филм, драма, 126’

Написан и режисиран от Соня Тарокич, продуциран от Анкица Юрич Тилич (Кинорама / Хърватска) и съпродуциран от Яня Краля (КиноЕлектрон / Франция).

Синопсис: Анамария започва нова работа като съветник в училище, което е място, пълно с малки конфликти и групички. Първоначално тя се опитва да се държи извън игрите на властта, които играят директорът, учителите и родителите, и просто да върши работата си с децата. Но по мерка, както се запознава все повече със системата, Анамария разбира, че за да оцелееш, трябва да пожертваш своята цялостност и да играеш своята игра в учителската стая.

Линк: The Staffroom

Парола: MEDIA2024


  • Melting Dreams“ (Словения), документален, 84’

Написан и режисиран от Хайди Канцлер, продуциран от Боштян Вирц (Студио Вирц / Словения) и съпродуциран от Film Flair / Австрия и Kinocompany / Финландия.

Синопсис: В Бамян, Афганистан, три местни момичета, обучавани от Ана, инструктор от Словения, мечтаят да станат професионални скиори и да се състезават на Олимпийските игри. Но когато пристигат в Европа за интензивно обучение, те се изправят пред неизбежната културна пропаст и безпощадната реалност на професионалния спорт в Европа.

Линк: Melting Dreams

Парола: MEDIA2024


Организаторите: Бюрата на „Творческа Европа МЕДИА“ в България, Хърватска и Словения ви канят да направите своя Ден на Европа специален, като откриете филмови съкровища от България, Хърватия и Словения!

Присъединете се към нас в това филмово приключение и нека празнуваме заедно нашите истории!