Европейска награда за литература – номинации 2023

Публикувано на 9/3/2023
от Роберта Колева

Европейската награда за литература (EUPL) обяви списъка с номинациите за 2023 г. В него тази година попадат общо 13 писатели от Армения, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Косово, Лихтенщайн, Люксембург, Черна гора, Полша и Швеция.

EUPL отличава изключителни нови литературни таланти от всичките 41 държави, участващи в програмата Творческа Европа. Изтъквайки богатството на съвременната художествена европейска литература, целта е да бъдат разпознати и осветлени чрез преводи и участия в европейското пространство „изгряващите звезди” на отделните национални произведения.

Авторите и техните романи са номинирани от национални организации, запознати с литературната сцена в своите страни и активно популяризиращи националните си произведения в чужбина. Носителят на наградата EUPL за 2023 г. и петте специални споменавания ще бъдат разкрити на 28 април по време на специална церемония в рамките на „Панаира на книгата“ в Лайпциг.  Това ще се случи след като седемте члена на европейското жури прочетат откъси от всички номинирани книги и направят своя избор през следващия месец. Всички борещи се за приза автори ще бъдат популяризирани в цяла Европа с цел достигане до по-широка международна аудитория.

„Наградата на Европейския съюз за литература хвърля светлина върху талантливи автори, чиито творби описват живота ни и докосват сърцата ни. Сърдечни поздравления за тринадесетте номинирани! Ще се видим на Франкфуртския панаир на книгата 2023 г., за да наградим победителите в това вълнуващо литературно състезание!“ – Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

През 2021 г. българският лауреат на наградата беше писателят Георги Бърдаров. Той заслужи отличието за романа си „Absolvo te“, публикуван от издателска къща „МУСАГЕНА“, който изследва пропаста между два народа с общ произход, водещи десетилетна братоубийствена война. Сред другите отличени български автори с престижната награда са: Калин Терзийски с „Има ли кой да ви обича” (2011 г.) , Милен Русков за „Възвишение” (2014 г.), Ина Вълчанова за „Остров Крах” (2017 г.).

Началото на Европейската награда за литература е поставено през 2009 г. с решение на ЕК. Тя се организира от консорциум от асоциации, включващ Федерацията на европейските издатели (FEP) и Европейската и международна федерация на книжарите (EIBF), с подкрепата на на програма „Творческа Европа“. Офисът на консорциума е в Брюксел, откъдето определят и членовете на националните комисии.

 Ето и списъка с номинираните за 2023 г.:

• Армения: Lusine Kharatyan, ՍԻՐԻԱՎԵՊ (A Syrian Affair), издател: Granish

• Хърватия: Martina Vidaić, Stjenice (Bedbugs), издателство: Naklada Ljevak

• Кипър: Χάρη Ν. Σspanoύ (Hari N. Spanou), Φυλάκιο (The Outpost), издател: Εκδόσεις Αιγαίον (Aegan Publications)

• Чехия: Ondřej Štindl, Tolik popela (So Much Ash), издателство: Argo

• Естония: Tõnis Tootsen, Ahvide pasteet. Ühe ahvi mälestusi ja mõtteid (Pâté of the Apes: One Primate’s Thoughts and Memories), Издател: Kaarnakivi Seltsi Kirjastus

• Финландия: Iida Rauma, Hävitys  (Destruction), издател: Siltala Publishing

• Франция: Maud Simonnot, L’heure des oiseaux (The Hour of Birds), издател: Editions de l’Observatoire

• Косово: Ag Apolloni, Kësulëkuqja, përrallë për të rritur (Red Riding Hood, a fairy tale for adults), издателство: Bard Books

• Лихтенщайн: Anna Ospelt, Fruhe pflanzung (Early Planting), издател: Limma

• Люксембург: Джеф Шинкър, Ma vie sous les tentes (My life in tents), Издател: Hydre Éditions

• Черна гора: Илия Джурович, Sampas, Издател: Treći Trg

• Полша: Sabina Jakubowska, Akuszerki (The Midwives), издателство: Grupa Wydawnicza Relacja

• Швеция: Marit Kapla, Kärlek på svenska (Love in Swedish), издател: Teg Publishing