Среща на върха на Зелените музеи

Публикувано на 21/3/2023
от Роберта Колева


Здравето на нашата планета е един от определящите въпроси на епохата. Всички искаме да променим нещата, но откъде да започнем? Могат ли музеите да играят роля за справяне с климатичната криза? Как изложбите да възприемат устойчивостта и зеления дизайн? Това са само част от въпросите, които ще бъдат разгледани в рамките на международната конференция „Среща на върха на Зелените музеи“ (Green Museums Summit), организирана от платформата MuseumNext.

Събитието за бъдещето на музеите ще се проведе онлайн в рамките на два дни между 27 и 28 март 2023, като основна тема ще участието на културните институции в изправянето пред съвременните климатични предизвикателства. То ще събере вдъхновяващи личности, които трансформират музеите и музейни професионалисти от цял свят, за да споделят практически идеи и нови начини за работа към устойчиво бъдеще. На фокус ще са още въпросите: Как музеите могат да подкрепят устойчивия избор и да образоват обществеността относно въздействието върху околната среда?; Как могат да възприемат практики, които намаляват отпадъците?; Как музеите да разказват историята на изменението на климата?; Как да защитят колекциите си от екстремни климатични промени?; Как да балансират работата си с въздействието на световния туризъм и др.

„Конференциите на MuseumNext, независимо дали са на живо или дигитални, винаги успяват да съберат голямо разнообразие от хора и лектори. Винаги са много достъпни, провеждат се в приятелски дух, който насърчава добрия диалог и дискусии между лектори и публика. Винаги очаквате с нетърпение да присъствате на следващата конференция или събиране.“ – Магнус Йенснер, Hallands Konstmuseum

Можете да научите повече за участниците в конференцията и да разгледате цялата програмата на конференцията тук.