Започва приемането на кандидатури за наградите „Нов европейски Баухаус“ 2022 г.

Започна приемането на кандидатури за наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2022 г. След успеха на първoто издание, за което бяха получени над 2000 кандидатури, през 2022 г. ще бъдат наградени нови вдъхновяващи примери за трансформациите, които инициативата иска да постигне в нашето ежедневие, жизнени пространства и преживявания. Както и при първото издание, с наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2022 г. ще бъдат отличени идеи на млади таланти, както и съществуващи проекти за устойчивост, приобщаване и естетика, с които Европейският зелен пакт ще достигне до хората и местните общности.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: Инициативата „Нов европейски Баухаус“ се основава на културата, образованието, науката и иновациите в Европа, за да превърне обещанието на Европейския зелен пакт в подобрения за нашето ежедневие. Очаквам с нетърпение да видя най-доброто от европейската креативност в тазгодишните кандидатури.“

Награди ще бъдат присъждани на проекти и идеи, които допринасят за красиви, устойчиви и приобщаващи места в четири категории:

  • възстановяване на връзката с природата,
  • възстановяване на усещането за принадлежност,
  • отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това,
  • насърчаване на интегрираното, дългосрочно и обхващащо целия жизнен цикъл мислене в промишлената екосистема.

Категориите отразяват четирите тематични оси на трансформацията на инициативата „Нов европейски Баухаус“. Те бяха набелязани по време на „етапа на съвместно проектиране“ на инициативата с участието на хиляди хора и организации, които допринесоха със своите виждания и опит. Кандидатурите ще бъдат оценявани въз основа на трите главни ценности на инициативата: устойчивост, естетика и приобщаване. Насърчава се участието на кандидати от всички държави членки, а и от цял свят, при условие че техните проекти/идеи са разположени в Европейския съюз.

Във всяка от тях има по две паралелни конкурсни направления:

  • „Нов европейски Баухаус“ — за съществуващи завършени примери през последните две години и
  • „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“ — за концепции или идеи, предложени от млади творци на възраст под 30 години.

В допълнение към 16-те награди, които ще бъдат присъден от журито (един победител и един подгласник за всяка категория и направление), чрез публично гласуване ще бъдат отличени още двама лауреати сред най-добрите кандидати. Общо 18 победители ще получат парична награда в размер до 30,000 EUR, както и комуникационен пакет, който ще им помогне да доразвият и популяризират своите инициативи.

Срокът за подаване на кандидатурите изтича на 28 февруари 2022 г. в 19:00 ч. централноевропейско време

Повече информация ще намерите тук.

Заглавна фотография: Gardens in the Air | Mr Sergio Rodríguez Estévez | Sevilla | Spai