ПРОДУЦИРАНЕ И ФИНАНСИРАНЕ НА КИНОТО В НОВАТА ЕРА. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ

Публикувано на 15/3/2024
от Васил Николов

Гранд-хотел София

зала „Сердика“

23 март 2024, събота

11.30 – 13.00 часа

По време на най-голямото кино събитие в страната – София Филм Фест, бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България организира професионална дискусия, в рамките на София Мийтингс.

Панелът, посветен на „Продуциране и финансиране на киното в новата ера. Предизвикателства и възможности“ ще дискутира около темата: Какъв е общият знаменател между Куентин Тарантино, филма „Ирландецът“, Антъни Хопкинс и Спайдърмен? Всички те са стартирали проекти около NFT, за да финансират следващата си филмова продукция, да рекламират филма си и да продават VIP билети. Блокчейн технологиите разместват картите на индустрията. От производството до дистрибуцията се появяват нови стандарти.

разговор със

Александър Глас от Maison St Germain, Париж,  Франция

и

Клара Илиева от  Digital Conncetion Media Agency, България

Камен Балкански от бюро „Творческа Европа МЕДИА“ – България

Алекс Глас, далновиден предприемач и културен новатор, посветен на смесването на технологии и култура. С над две десетилетия опит,  Алекс е ръководил седем технологични начинания от 1999 г. насам, завършили с придобивания и успешeн край. Подхранван от страст към знанието и притежаващ дипломи по музика, социология и стратегии за данни, неговата мисия е да вмъкне  живи нотки в дигиталното „платно“. Присъединете се към него в търсене на нов поглед и пресечна точка на технологията и културата.

Клара Илиева е завършила балакавърска програма „Реклама“ в НБУ със защита на теза с тема „Изследване на комуникацията на дигиталното изкуство в България“. От 4 години работи в дигитална медийна агенция Digital Conncetion. Част от екипа създал NFT галерията на Audi България в сътрудничество  с 4 български артисти.

През януари 2024 участва в организацията на първата в България изложба, която комбинира дигитално и физическо изкуство в едно галерийно пространство – Cosmic Noise на Димитър Митовски.

Камен Балкански притежава магистърска степен по история на изкуството от Националната художествена академия. От 1997 до 2002 е изпълнителен директор на фондация ЦСИ, a през 2002-2003 чете лекции в Националната художествена академия в София. През 2002 година става административен директор на „Телевизия ММ“, а от 2004 – 2006 е съветник на управителите на същата телевизия. През 2004 започва работа като директор на бюрото на програма „МЕДИА“ на ЕС в България. От 2015 до 2017 и от 2021 до началото на 2022 г. е изпълнителен директор на Националния филмов център. В момента е начело на бюро „Творческа Европа МЕДИА“ – България.