ТРИ НОВИ БЪЛГАРСКИ ИГРАЛНИ ФИЛМА, ПОДКРЕПЕНИ ОТ МЕДИА, НА ЕКРАН ПРЕЗ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА 2023

Публикувано на 11/1/2023
от Васил Николов

Три български игрални филма, подкрепени за своето развитие от програма „Творческа Европа МЕДИА“, ще се срещнат с публика в началото на тази година.

 „Януари“  на режисьора Андрей Паунов бе представен пред фестивалната публика на „Златна роза“ в края на септември 2021 г. във Варна и получи специалната награда на журито и наградата на критиката. Базиран на едноименното произведение на Йордан Радичков, филмът с философско майсторство разказва истории и съдби, елегантно изграждайки психологическите портрети на героите. В ролите – Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Продуцент от българска страна е „Портокал“, копродукция България-Португалия-Люксембург. На екран от 20.01.2023 г.

Испано-българската продукция „Васил“ с Иван Бърнев в главната роля е съвременна творба за приятелството, трудностите и пътищата, които ни свързват с другите. В него се разказва историята на един български емигрант в Испания, който се оказва отличен играч на бридж и шах. След пристигането си в Испания той спи на улицата, докато Алфредо – пенсиониран архитект, го приютява за известно време в дома си. „Активист 38“ са българските ко-продуценти на този „МЕДИА филм“. В кината от 27.01.2023 г.

В началото на февруари ще бъде и премиерата на „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов. Това е вторият му пълнометражен филм и в него се разказва историята на едно момче на седемнайсет години, притежаващо два големи таланта –  актьорските умения и уличния бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф“ и „гангстерът“ на своята улица. Зад камерата застава Борис Славков, а продуценти на филма са „Чучков брадърс“, продуцирали едни от най-успешните български филми – „Тилт“ (2011) и „18% сиво“ (2020), също с подкрепата на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ на ЕС. Премиера по кината – 3 февруари 2023 г..

И трите филма са подкрепени от Националния филмов център.

„Творческа Европа – МЕДИА“ е програмата на Европейския съюз, която вече повече от 30 години успешно подкрепя европейската филмова индустрия. Само за периода 2014 – 2020 г.  български проекти са били финансирани с над 8 милиона лева. За 2021-2022 подкрепата е в размер на близо 3 милиона лева. Повече на www.creativeeurope.bg