Възможности за участие в програми и инициативи, подкрепени от МЕДИА

Публикувано на 22/4/2024
от Васил Николов

International Screen Institute – Business and Legal Affairs

Бизнес аспектите на една аудио-визуална продуцентска компания се уреждат в договори, поради това, бизнесът и правната част са преплетени. Правните аспекти могат да изглеждат доста обезсърчителни, особено в по-ранните етапи от кариерата в киното и телевизията. Тази програма е предназначена да се справи с това и да покрие правната рамка, необходима за справяне с всички релевантни аспекти на един филм или телевизионен сериал.

Курсът започва с етапът на развитие, минава през финансирането, и най-накрая до достигане до вашата аудитория или, в зависимост от случая, до вашите клиенти като дистрибутори, излъчващи оператори или стрийминг услуги. Курсът ще обхване и ключовите области на правните знания, необходими за създаване на доверие при договаряне на условията на различни договори.

Програмата ще се проведе между 10 и 14 юни във Виена. Има възможност за стипендии за участници от България и други страни с нисък производствен капацитет.

Краен срок за кандидатстване: 30 април 2024 г.

Docu Talents from the East @Sarajevo Film Festival

Всяка година от 2005 г. насам съветници на фестивала, дистрибутори, купувачи и международни журналисти присъстват на DOCU TALANTS FROM THE EAST – представянето на най-забележителните документални проекти в региона.

Избраните проекти ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти на професионалната аудитория, присъстваща на „Cinelink Industry Days“ на филмовия фестивал в Сараево на 18 август 2024 г.

Краен срок за кандидатстване: 31 май 2024 г.

Ji.hlava/JB Films

Международният фестивал на документалния филм в Ихлава и Ян Барта обединиха усилията си, за да подкрепят изключителни авторски филми от Централна и Източна Европа, като стартираха схемата за подкрепа на Ji.glava / JB Films.

Целта му е да подпомогне ефективното разпространение на филми както в национален, така и в международен контекст.

Подкрепата е насочена към игрални документални и хибридни филми, чиято основна страна на производство е в региона на Централна и Източна Европа. Подкрепа ще се предоставя предимно на филми в производство или постпродукция, с очаквана световна премиера в рамките на две години след подаване на заявлението.

Финансовата подкрепа от Ji.glava / JB Films може да достигне до 40 000 евро за един филмов проект.

Краен срок за кандидатстване: 30 април 2024 г.