Възможности за участие в тренингови програми и инициативи, подкрепени от МЕДИА

Публикувано на 10/10/2022
от Васил Николов

CEE Animation Workshop 2023

CEE Animation Workshop е целогодишна тренингова програма за разработване на проекти и повишаване на уменията на продуцентите в областта на анимацията. Програмата е отворена за професионалисти от всички държави, участващи в програмат „Творческа Европа – МЕДИА“, като фокусът е върху продуценти и проекти от страни с нисък производствен капацитет .

Програмата е специално създадена, за да отговаря на нуждите на продуцентите и техните творчески екипи с анимирани проекти в етап на развитие от всякакъв формат – късометражни, телевизионни, пълнометражни, хибридни, XR.

CEE Animation Workshop е отворена и за ограничен брой продуценти без проекти, които имат желание да изградят дългосрочна стратегия за своята компания.

Програмата се ръководи от реномирани продуценти и консултанти по анимационни сценарии, които ще бъдат в ролята на екипни лидери, които ще следят отблизо и наставляват проектите по време на програмата.

Изданието за 2023 г. на CEE Animation Workshop ще се състои от 4 едноседмични модула; 2 модула ще се проведат онлайн и 2 модула ще бъдат на място.

Краен срок за кандидатстване: 24 октомври 2022 г.

East Doc Platform 2023

East Doc Platform е най-голямата платформа за копродукция, финансиране и разпространение, насочена специално към документални филми от Централна и Източна Европа. Всяка година платформата свързва европейски режисьори с ключови лица, вземащи решения – продуценти, телевизионни оператори, разпространители и фестивални програмисти от цял свят.

Форумът ще се проведе между 24 и 30 март 2023 г. във Френския институт в Прага, Чехия.

От 2001 г. досега с пряката подкрепа на East Doc Forum са завършени над 300 документални филма, включително „Последната линейка на София“ на Илиян Метев.

Краен срок за кандидатстване: 13 ноември 2022 г.

CPH:FORUM 2023

По време на CPH:FORUM реномирани продуценти и режисьори от цял свят ще имат възможност, да представят 30 внимателно подбрани проекта за документални филми и сериали в пресечната точка на художественото и нехудожественото филмово изкуство, журналистика и наука. Освен пичинг на проекти, форумът предлага подготовка за представяне и индивидуални срещи между представящите екипи, потенциални партньори за копродукция, дистрибутори и други заинтересовани страни.

Форумът ще се проведе между 21 и 23 март 2023 г. в Копенхаген, Дания, също и в онлайн формат.

Краен срок за кандидатстване: 15 ноември 2022 г.

WHEN EAST MEETS WEST 2023

Co-production Forum

WEMW 2023 ще се проведе между 22 и 25 януари 2023 г. в Триест (Италия), като ще избере 20 проекта в процес на развитие (документални и игрални филми) от цяла Европа и извън нея. Страните на фокус в предстоящото издание ще бъдат: Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна и Испания, Португалия, Латинска Америка.

Краен срок за кандидатстване: 4 ноември 2022 г.

Last Stop Trieste

WEMW и филмовият фестивал в Триест обявяват деветото издание на LAST STOP TRIESTE, „work in progress“ секция за документални проекти в етап на фин монтаж,

Избраните документални филми ще бъдат показани в Триест пред ексклузивен панел от заинтересовани страни, фестивални програматори, агенти по продажбите и дистрибутори.

Краен срок за кандидатстване: 20 ноември 2022 г.