ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТА В ПРОГРАМАТА НА  MFI SCRIPT 2 FILM

Публикувано на 19/6/2024
от Васил Николов

Средиземноморският филмов институт  празнува своята 26-та годишнина тази година и организира за поредна година международната си програма за разработване на сценарии, MFI Script 2 Film Workshops.

Програмата на Средиземноморския филмов институт е насочена към професионални сценаристи, режисьори и продуценти от цял ​​свят и има за цел чрез специалната си методика и следваните процеси (групови и индивидуални срещи, лекции и майсторски класове) да помогне на участниците да развивят своите проекти в най-добрата им форма и да ги свържат с международна мрежа от техни колеги.

MFI Script 2 Film Workshops  е една от малкото образователни програми за напреднали, която традиционно се финансира от Creative Europe MEDIA. Тя е подкрепена и  от общините на Нисирос и Астипалея, ERT и си сътрудничи с много сходни  програми, филмови фестивали, университети и филмови училища.

Тази година броят на кандидатурите надхвърли всяка друга година, достигайки 225. От подадените 225 кандидатури и 377 творци (сценаристи, режисьори и продуценти) от 52 страни (сред които Аржентина, Белгия, Канада, Финландия, Франция, Гватемала, Косово, Норвегия, Мексико, Сърбия, Турция, Палестина, Швейцария, САЩ, Гърция и др.), бяха избрани общо 50 творци и 32 проекта.

Първата част от програмата ще се проведе във вулканичния Нисирос, който е неразделна част от програмата през годините. Красивият пейзаж и светът на острова, в съчетание с перфектната организация на обучението и висококвалифицираните преподаватели и експерти, създават идеални условия за участниците, насочени към целта, за която са дошли.

От 21 юни до 3 юли програмата се слива с Нисирос, като участници от цял ​​свят опознават острова и гръцката култура, като в същото време допринасят за местното културно и икономическо развитие.

Тази година програмата включва сесия въпроси и отговори относно създаването на филми и телевизионни сериали с международно известния Джереми Подесва, модерирана  от Кристина Лазариди (MFI),  мини-лаборатория от многократно награждавания датски документалист Майкъл Мадсен, озаглавена „Колко е важно  да помниш какво правиш“, майсторски клас на Константинос Контовракис, всепризнат гръцки продуцент с над 25 филма, включително носителят на Златна палма „Триъгълник на тъгата“ (2022).

Българските участници тази година са:

MFI Film Lab:

  • Кристиян Бозов
  • Симеон Венциславов и Надежда Косева

MFI Series Lab:

  • Зорница София и Звездомира Божана
  • Мартичка Божилова и Даян Джоунс