Европейската комисия обяви резултатите от конкурсно предложение „Кината като иновационни центрове за местните общности“ – подготвително действие 2019 г.

Публикувано на 11/6/2020
от Васил Николов

Европейската комисия публикува резултатите от конкурсното предложение, „Кината като иновационни центрове за местните общности“, което представлява подготвително действие, предназначено за въвеждане и тестване на нови инициативи с финансиране за не повече от три години.

Един от петте подкрепени проекти е  „Кино  Резонанс – място за култура и търсещи умове“ – инициатива координирана от Арт Фест. Целта на „Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е да бъдат създадени специални пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четирите киносалона от централна и източна Европа, които участват в проекта – Домът на киното в София (България), TISZApART Mozi, Солнок (Унгария), Центърза забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“, Осиек (Хърватия), които ще поделят гранта.

Проектът има за цел да изгради общности и да ги  обедини, създавайки възможност за общуване между различните държави и творчески обмен на културно съдържание – на разположение са новите технологии, както и вечно търсещата публика с непрестанния стремеж на младите хора към нови идеи, вдъхновения и реализирането им. Специално внимание ще бъде обърнато и на групите публика с ограничен достъп до културни събития – хора с нарушения в слуховото или визуално възприемане на информация; хора с интелектуални затруднения и др. Предвидено е програмите да включват важни и интригуващи европейски филми, образователни модули, паралелни тематични събития и културни инициативи.

Вижте повече информация за останалите подкрепени проекти тук.

Наскоро бе публикувано и обявлението за тазгодишния конкурс „Кината като иновационни центрове за местните общности“. Крайният срок за кандидатстване е 7 август 2020 г.

Подготвитеното действие се координира от екипа на програма „Творческа Европа МЕДИА“ към ЕК, а повече информация може да се намери от всички бюра на програмата в страните членки.