Европейският съюз е почетен гост на Панаира на книгата в Гуадалахара, Мексико

Публикувано на 23/11/2023
от ced.bulgaria


Европейският съюз е почетен гост на 37-ото издание на Международния панаир на книгата в Гуадалахара, който се организира от 25 ноември до 3 декември 2023 г. – най-голямото културно събитие в Латинска Америка, което привлича 800 000 посетители. Събитието спомага за генерирането на нови пространства за сътрудничество и за укрепване на отношенията на ЕС с Латинска Америка. Като почетен гост, ЕС ще има възможност да засили отношенията на си с региона и да покаже културното и езиковото многообразие 27-те държави членки на съюза.


ЕС участва в Панаира на книгата в Гуадалахара под мотото „Изграждане на съюз между културите“. Литературната програма включва участието на повече от 70 писатели от 27-те държави от ЕС и от Украйна, включително 12 автори, които са получили Наградата на Европейския съюз за литература (EUPL).

Младежкият оркестър на Европейския съюз открива богатата артистична програма, която включва музикални и танцови изпълнения, кинопрожекции на европейското кино, изложби, кулинарна програма и др.

Изложбата на Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура – Mies van der Rohe Awards 2022, която неотдавна беше представена в MEXTRÓPOLI в Мексико сити, също е част от панаира, организиран в Museo de las Artes de la Universidad de Guadalajara.


Дейностите за професионалисти от издателската индустрия и книжния сектор са съществен компонент от присъствието на ЕС на панаира на книгата в Гуадалахара: участват над 50 издатели и професионалисти от 27-те държави от ЕС. Европейската служба за външна дейност и Службата за инструментите на външната политика организират участието на ЕС като почетен гост в Гуадалахара в координация с Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ и след пълно съгласуване с европейските държави.