Извънреден разговор с Барбара Геслер и Микко Дуфва

Публикувано на 31/3/2020
от Десислава Панчева

На 28 и 29 март в Талин трябваше да се проведе конференцията „Creative Impact“, част от Tallinn Music Week 2020. Поради разразилата се пандемия от коронавирус събитието бе отложено за края на август. Въпреки това организаторите споделят „от разстояние“ мненията на двама от своите бъдещи гости за особените времена, през които днес преминава човечеството и неговата култура. На въпросите отговориха Барбара Геслер, началник направление „Култура“ към програма „Творческа Европа“ в Изпълнителната агенция за култура, образование и аудиовизия към Европейската комисия, и Микко Дуфва, водещ специалист по прогнозиране във финландския иновационен фонд Sitra. Микко Дуфва изследва бъдещите тенденции и тяхното взаимодействие с мисловните образи на бъдещето. Има богат опит в прогнозните проучвания, както и докторска степен по технологии за създаване на знания за бъдещето и системно прогнозиране.


Барбара Геслер, началник направление „Култура“ към програма „Творческа Европа“, и Микко Дуфва, водещ специалист по прогнозиране.

Как ситуацията се отрази на вас и вашата организация?

Барбара Геслер: Всички работим от вкъщи от почти две седмици, но имаме добра връзка помежду си и разполагаме с добри работни инструменти. Това е важно, за да можем да продължим да общуваме и да обмисляме как най-добре да се справим с всички проблеми, пред които е изправен нашият и вашият сектор. Получаваме много писма, молби, но също така и много конструктивни идеи и подкрепа и се стараем да откликваме максимално бързо.

Микко Дуфва: Сега работя от вкъщи. Бях малко изненадан колко плавно в крайна сметка се премина към дистанционна работа. Със сигурност е различна ситуация, но нещата вървят доста добре, като се има предвид всичко случващо се. А дните ми включват моменти с дъщеря ми, което означава много повече скачане на батут от преди.

Кои са най-голямото ви притеснение и най-голямата ви надежда?

Барбара Геслер: Най-голямата ни грижа е за артистите и културните организации, които са изправени пред реални проблеми, тъй като тяхното препитание е поставено под конкретна финансова заплаха. Другото ни очевидно притеснение е свързано с рецесията, която може да има още по-дългосрочно въздействие върху сектора, а също и върху финансирането на нашата програма.

Най-голямата ми надежда е, че по някакъв начин можем да помогнем за облекчаване на тези конкретни предизвикателства, като продължим действията си на европейско ниво. Трудно ни е да действаме, както властите на национално или правителствено ниво биха могли, нашите средства са по-ограничени, а бюджетът, с който разполагаме за цяла Европа, очевидно е незначителен. Но моето желание е да можем поне да продължим да допринасяме за творческия обмен, за сътрудничеството и по този начин с изграждането на нова устойчивост за европейските творци.

Микко Дуфва: Най-голямото ми притеснение е да не изгубим връзката помежду си и да не се предадем на страха и омразата. Това е стресова ситуация, но и шанс за промяна на посоката. Надявам се, че тази ситуация действа като катализатор за много от промените, които трябва да направим, особено по отношение на изменението на климата и загубата на биоразнообразие. Много от нещата, които изглеждаха невъзможни, сега можем по-лесно да си представим.

Каква ще бъде ролята на музиката, изкуствата и културата в бъдеще? Какво ще се промени?

Барбара Геслер: Според мен ще трябва да преосмислим начина, по който културата се създава и представя, но за мен в тази криза става ясно, че културата е същността на това, което ни прави хора. Това е реалната възможност: в толкова труден момент всеки да признае тази роля на културата за обществото. Страхотно е да видим, че толкова много артисти от целия свят се обръщат директно към своята публика. Щастлива съм също, че приоритетът на програма „Творческа Европа“ за „справяне с дигиталните предизвикателства“ всъщност накара много от нашите бенефициери да се вгледат в тези възможности.

Микко Дуфва: Трансформацията, от която се нуждаем, не е само в сферата на технологията и икономиката. Става дума за промяна в нашата култура към по-устойчив, приобщаващ и равнопоставен начин на живот. Музиката, изкуствата и културата имат огромна роля в изобразяването на това, което бъдещето може да ни предостави.

Какъв е мечтаният от вас сценарий за бъдещето в резултат на случващото се?

Барбара Геслер: Да останем заедно като европейци, програма “Творческа Европа” да докаже своето значение, да можем да продължим подкрепата си за сектора, може би дори с повече пари.

Микко Дуфва Да се научим да се слушаме и да се ценим един друг и да разберем, че сме прекрачили границите на нашата планета. И че все пак можем да променим пътя си и заедно да създадем по-добро бъдеще.

Интервюто е част от кампания под наслов #CreativeEuropeAtHome, която Европейската комисия инициира в профилите на програма „Творческа Европа“ във Facebook, Twitter и Instagram. Целта е да се представят културни дейности, случващи се онлайн в общността на „Творческа Европа“, като така те бъдат достъпни за любителите на културата, които за момента остават по домовете си.