Мария Габриел: Координирани действия и европейско финансиране в подкрепа за културата на Украйна

Публикувано на 4/4/2022
от Хелиана Велинова

Българският еврокомисар Мария Габриел, министрите на културата на Европейския съюз и министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко обсъдиха действията предприети в подкрепа на културата и културното наследство на Украйна на заседанието на Съвета по култура в Люксембург.

Нападението на Русия срещу Украйна засегна културата, творците и артистите. Свидетели сме на унищожение на културни ценности, сред които театърът в Мариупол и музеят в град Иванков. Ще подкрепим културните и творческите сектори на Украйна с мерки в две направления – защита на творците и работещите в културния сектор, и действия за опазване на културното наследство на Украйна“, заяви Мария Габриел.

На първо място, българският еврокомисар обърна внимание на подкрепата по програма „Творческа Европа“. Удължен е срокът за представяне на предложения по поканата за проекти за сътрудничество в областта на културата от 31 март до 5 май, с цел да бъдат включени повече украински партньори. Въвежда се максимална гъвкавост за проектите в изпълнение. Част от бюджета на новия инструмент за мобилност тази година ще бъде насочен към подпомагане на украинските артисти и творци. Българският еврокомисар информира също, че подготвя с екипа си действия в подкрепа на украинските творци за 2023г. 

Мария Габриел открои и платформата „Creatives Unite“, създадена по нейна инициатива по време на кризата свързана с коронавируса. Платформата се превърна в място за обмен на добри практики в подкрепа на Украйна на 33 европейски културни мрежи. Комисар Габриел призова държавите членки да използват платформата за споделяне и на техните инициативи, което  ще допринесе за по-добрата съгласуваност между тях.

Тя акцентира и върху защитата на културното наследство. „Културата е катализатор за мир и сближаване. Украинското културно наследство е неразделна част от общоевропейското. Програма “Творческа Европа” е мобилизирана в подкрепа на украинските артисти и културни организации, а с Механизма за гражданска защита на ЕС ще предоставим нужната подкрепа за възстановяване на културното наследство. Ситуацията в Украйна изисква готовност за бързи действия, а днешното заседание с министрите на културата е силно послание за нашата солидарност “, заключи Мария Габриел.