Направление „Литературни преводи“ – отворено за кандидатстване

Поканата за участие по направление „Литературни преводи“ на програма „Творческа Европа“ е отворена за кандидатстване. Проектът, с който издателите могат да кандидатстват, трябва да съдържа между 3 и 10 книги в следните художествени жанрове: романи, разкази, детска литература, комикси, поезия и пиеси.

Основните приоритети на конкурса са:

  • Подпомагане на популяризирането на европейска преводна литература
  • Насърчаване на преводи от по-малко използвани езици на английски, немски, френски и испански (кастилски)
  • Насърчаване на подходящото използване на цифровите технологии при разпространението и популяризирането на произведенията 
  • Насърчаване на превеждането и популяризирането на книги, спечелили Наградата за литература на ЕС
  • Повишаване на видимостта на преводачите

Издателите, които са започнали да подготвят своите проекти, могат да се свържат с екипа на офис „Култура“ към Бюро „Творческа Европа“, за да получат индивидуални консултации. Молим желаещите първо да се запознаят с общата информация за направлението, след което да формулират конкретни въпроси, които да ни изпратят предварително.

Ако се интересувате от конкурса и искате да знаете повече:

Документите се подават по електронен път чрез портала на Европейската електронна система за подаване на документи.

За повече информация относно конкурсната процедура и необходимата документация, посетете уебсайта на Изпълнителната агенция за образование, култура и аудиовизия (EACEA), която управлява програма „Творческа Европа“.

За допълнително съдействие или ако имате конкретни въпроси относно процеса на кандидатстване, моля, свържете се с: EACEA-CREATIVE-EUROPE-TRANSLATIONS@ec.europa.eu

Ако има технически проблеми при подаването на документите в системата, моля, опишете добре своя проблем на имейл адреса: EC-SEDIA-SUPPORT@ec.europa.eu или на телефон: +32 229-92222.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 5 май 2020 г. до 17 часа (Централноевропейско време).