Оперно изкуство от Европа на един клик разстояние

Публикувано на 25/3/2020
от Десислава Панчева

Какъв е пътят, по който едно класическо изкуство  може да достигне до младите поколения? Как то може да разкрие своите богати пластове пред нова публика? Как да се представи европейското многообразие в операта подобаващо?


Неслучайно мотото на онлайн платформата OperaVision е „опера за свързания свят“. В това виртуално пространство оперното изкуство е достъпно за всички и представено подобаващо, за да отговори на новите предизвикателства в дигиталния ни свят. Поредното доказателство за способността на културния сектор умело да се адаптира към настъпващите промени и да използва „новото“ в полза на „старото“.

Под един „покрив“ са събрани различни по вид и продължителност материали, които разкриват богатството на оперното изкуство днес. В секция „Очаквайте“ на сайта може да гледате в реално време оперни изпълнения, благодарение на платформи за излъчване на живо, а в богатата онлайн библиотека ще откриете цели спектакли или откъси от тях със субтитри. Например от 20 март до 20 май ще се излъчва „Отвличане от сарая“ на Йохан Амадеус Моцарт.

Сайтът разполага с архив от статии и материали, представящи композиторите, техните опери и персонажите им. В поредица от различни видеа се показва част от това, което остава скрито от погледа на зрителите – от разработването на сценографията до финалните репетиции на сцена. Вижте какво разказва Клаус Грюнберг за концепцията си за „Пролетни бурии“ на Яромир Вайнбергер в Комише Опера Берлин. А онлайн достъпът до самия спектакъл е отворен до 24 юли 2020.

„Разказано на кратко“

Подходът към новите поколения съответства на най-актуалното днес – млада студентка по оперно пеене и влогърка представя сюжетите на оперите в забавни кратки видеа

OperaVision обединява 29 партньора от 17 държави и кани зрителите да пътуват и да открият богатството на операта на различни места, когато те пожелаят. В проекта участват както националните оперни театри на Полша, Латвия, Ирландия, Унгария, Финландия и други, така и различни театри от цяла Европа.

Платформата изпълнява и едно от важните конкурсни изисквания на програма „Творческа Европа“, а именно – добавена европейска стойност и представлява отличен пример за концептуален проект, разработен на базата на коопериране и дигитално свързване, представящ многообразие от европейски артистични интерпретации и подходи. 

Ако досега любопитството ви към оперното изкуство не е било събудено, то този проект може да го направи!

OperaVision е проект подкрепен от програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз и реализиран под вещия поглед на Opera Europа – Европейската асоциация на оперните компании и фестивали.