София Филм Фест представи програмата на 25-тото си издание

Публикувано на 1/3/2021
от Васил Николов

25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала в света – София Филм Фест ще бъде открит в началото на месец март 2021 г.

Той ще се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал ще бъде от 11 до 31 март, с хибридно издание. Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72. Над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа – МЕДИА“ на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

На пресконференцията по случай откриването на фестивала директорът на Бюро МЕДИА Камен Балкански повдигна завесата към новата програма „Творческа Европа“ 2021 – 2027 г., представяйки постигнатото споразумение за общия бюджет на програмата в размер на 2,4 млрд. Евро. 1,4 млрд., от които са предназначени за МЕДИА. Надявайки се на успешно сътрудничество и занапред той пожела на добър час на фестивала.

Снимка: Иван Дончев, София филм фест