Среща с носител на Европейската награда за литература

Малтийският писател Уалид Набхан, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2017 г., гостува в София за представянето на романа му „Изселване на щъркели“.

Уалид Набхан (1966) е малтийски писател от палестинско-йордански произход, роден в семейство на палестнски бежанци от Арабско-израелската война от 1948 г.

Учи в училищата на Обединените нации в Аман и продължава обучението си в Малта, където пристига през 1990 г. През 1998 г. завършва Биомедицински науки в Бристол, Англия. През 2003 г. завършва магистърска степен със специалност „Човешки права и демократизация” в Малтийския университет.

Познат е с категоричните си позиции срещу религиозния фундаментализъм. Освен обичан и награждаван писател той се занимава и с превод на малтийска литература на арабски.

Срещата с автора е на 19 февруари от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“ – НДК.

Журналистът Цветан Цветанов ще води представянето, а Мая Ценова ще превежда.

Интервю с автора на английски език можете да видите в официалния видео канал на Наградата за литература на Европейския съюз.

Изданието е част от проект на издателство „Парадокс“, съфинансиран по направление „Литературни преводи“ на програма „Творческа Европа“.