Суинг от сърце

Публикувано на 22/9/2019
от jd

Влюбени в изкуството на суинга, артистите от танцовия колектив Lindy Hop Bulgaria сплотяват силите си през 2012 г., водени от желанието си да разпространят културата на суинга и да вдъхновят ново поколение страстни танцьори.

„Все по-добри и все повече“

Днес танцовата школа се радва на екип от 15 талантливи инструктори, отдадени към постигането на поставената дългосрочна цел. А именно стремежът към развитие. Верен на мисията си, колективът участва в различни по форма и характер културни събития, а през школата му са преминали танцовите стъпки на над 4000 ученици.

Срещнахме се с Явор Кунчев (основател на Линди Хоп България), за да ни разкаже любопитни подробности около проекта SWINGING EUROPE, целите и развитието му, както и за предизвикателствата, които съпътстват един проект за европейско сътрудничество по програма Творческа Европа .

Разкажете ни за “SWINGING EUROPE”. Кои бяха вашите партньори в проекта и как започна съвместната ви работа?

Преди около 3 години получихме имейл от испанска организация, с който ни канеха да вземем участие в проектно предложение по програма Творческа Европа. Тогава може би не си давахме сметка, че отговаряйки на този имейл ще намерим партньори и съмишленици в лицето на водещата организация и на останалите участници в проекта за години напред.

В крайна сметка консорциумът се формира между 4 организации. Водещата организация бе Madmaduke от Испания, а освен нас партньори бяха Italian Swing Dance Society от Италия и Markolswing от Франция. И четирите организации работим в сферата на суинг танците и музиката. Едно от нещата, което е общо и при четирите е, че всеки от партньорите организира международен фестивал за суинг музика и танци в родната си страна. Желанието ни да развием тези фестивали, и в крайна сметка да популяризираме суинг сцената и да запознаем повече хора с магията на танца, бе и в основата на кандидатстването за грант по програма Творческа Европа.

Какво научихте за себе си по време на партньорството си с чуждестранни организации?

Научихме доста през последните 3 години. За първи път ни се налага да работим толкова пряко с международни партньори. Всъщност за първи път като организация сме въвлечени в изпълнението на проект финансиран от ЕС.

От чисто оперативна гледна точка научихме, че всеки има свой собствен ритъм и начин на работа. Тук беше изключително важна ролята на водещата организация. Колегите от Marmaduke успяха да координират действията на партньорите като своевременно комуникираха всичко, което се изисква от нас от документална гледна точка.

Също така се уверихме, че проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват нашите партньори на техните местни сцени, са доста сходни с това, с което се сблъскваме ние тук в България. Основно говоря за трудностите при намиране на външно финансиране било то от спонсори или различни програми за развитие на нашия сектор. От тази гледна точка програма Творческа Европа е един много положителен пример за това как могат да бъдат подпомогнати организации като нашата.

Кой е най-ценният урок, който получихте по време на работния процес?

“Всички документи трябва да се пазят!“

Особено в началото беше доста трудно да свикнем с мисълта, че всяка дейност, която изпълняваме трябва да съществува и в документално измерение. Сега вече го приемаме за нещо естествено. Натрупахме доста опит в тази насока.

Имате ли развита стратегия за достигане и приобщаване на нова публика? Като изключим стандартните канали на комуникация като социалните мрежи, например.

Опитваме се да достигнем нова публика чрез най-различни канали. Може би един от най-ефективните начини е присъствието ни сред самата публика. Говоря например за участието ни в телевизионни формати, сутрешни блокове и предавания. Може би вече сте виждали част от екипа ни на малкия екран, а ако не сте, съвсем скоро ще можете да ни видите в един популярен телевизионен формат.

Друг такъв канал е организирането на открити танцови събития със свободен достъп. Така например, в рамките на Sofia Swing Dance Festival всяка година организираме така наречения Walking Tour по улиците в централната част на града. В шествието се присъединяват всички участници във фестивала, както и музикантите. Събитието се превръща в празник на музиката и танца, като увлича и много случайни минувачи. Това всъщност е и кулминацията на нашия фестивал.

Как проекти реализирани в публичното пространство се приемат от обществото? Какво би спомогнало за обогатяването на културата на танца в България?

Суинг музиката е уникална с това, че е в състояние да създаде положително настроение у всеки, това е „генетично“ заложено в нея. Това обуславя и силно положителната реакция дори и на хора, които не са запознати с нея, хора извън суинг обществото, когато наблюдават наши изпълнения или стават свидетели на танцово събитие със суинг танцьори. Както е казал един от нашите идоли – Франки Манинг: „Никога не съм виждал суинг танцьор, който да не се усмихва докато танцува. Това е щастлив танц, кара те да се чувстваш добре.“

Навлизането на танцово обучение в училищата със сигурност ще привлече интерес не само в децата, но и в родителите им. Традиционно танцуването в България се приема като “несериозно” занимание и неглижира всички свързани с това положителни фактори като социализиране, физическа активност и психическо разтоварване. Фактори които на запад са отдавна оценени и танцуването във всички обществени групи се приема силно положително.

„Никога не съм виждал суинг танцьор, който да не се усмихва докато танцува. Това е щастлив танц, кара те да се чувстваш добре.“

Франки Манинг

Как виждате развитието на суинг културата у нас?

Към момента в София има над 500 активно танцуващи. По статистики и проучвания в други европейски държави, считаме, че пазара ни има още доста потенциал и е все още в начално ниво на развитие и спокойно предвиждаме три или четири пъти повече активно танцуващи да бъдат привлечени в близките няколко години.

Вярваме, че танцуването включва както умствено усилие, така и социално взаимодействие и полагаме усилия да създадем и възпитаме общество в което всички се чувстват разбрани, защитени и свободни да изразяват и развиват социалните си умения.

Полагаме усилия и в развитието на суинг танците и културата и в други градове. Към момента имаме школи по суинг в Пловдив и Русе.

Какво предстои?

Предстои ни нова “учебна година”. Много нови курсове за начинаещи. Вълнуваме се и нямаме търпение да ги посрещнем в залите ни. От новия сезон ще се фокусираме също и върху развитието на екипа ни от инструктори като танцьори и преподаватели.

От гледна точна на събития ни предстои провеждането за втора година на Love Swing Dance Festival и Balkan Lindy Hop Championships в началото на Октомври в Пловдив с помощта на фондация Пловдив 2019.

Също така ще организираме и голям концерт с музика на живо и много танцуващи по повод рождения ден на Линди Хоп България през ноември тази година в София.

Като най-значително събитие през годината, от сега започваме и с организацията на следващото издание на Sofia Swing Dance Festival (Май 2020) в София.

Много сме щастливи, че успяхме да спечелим втори проект по програма Творческа Европа, този път като водеща организация. Това ще ни позволи да надградим постигнатото от първия проект, както и да задълбочим сътрудничеството си с досегашните си партньори, а и да привлечем нови такива. Предстои ни доста работа и много нови възможности.

Какъв съвет бихте дали на желаещите да осъществят проект за европейско сътрудничество по програма Творческа Европа?

Съветът ми е просто да опитат. Ако имате идея за проект, искате да покажете вашите умения на света и да развиете творчеството си, не се колебайте. Възможностите са налице. А що се отнася до подкрепата, тя също е налице. Проектът “Swinging Europe” беше първото ни участие в нещо подобно и тогава нямахме никакъв опит, но срещнахме изключителна подкрепа както в лицето на нашите партньори, така и в лицето на Бюро „Творческа Европа“.

Проектът SWINGING EUROPE е съфинансиран по програма „Творчерска Европа“. Основната му цел е да подобри и стимулира сътрудничеството между професионалисти и артисти чрез създаване на европейска мрежа за суинг танци, която да предоставя възможности на младите артисти за международно развитие.