Събития на подпрограма МЕДИА в рамките на Берлинале

Публикувано на 12/2/2020
от Васил Николов

16 са подкрепените филми от МЕДИА на фестивала.

70-ото издание на Международния филмов фестивал в Берлин ще се проведе между 20-и февруари и 1-ви март тази година. В рамките на програмата на фестивала 16 подкрепени от МЕДИА филми са селектирани за участие.

Това са:

Official Competition

“Облъчен” (Irradiés), реж. Рити Пан

Berlinale Special

“Пинокио”, реж. Матео Гароне

Panorama

“Digger”, реж. Георгис Григоракис

“Pari”, реж. Сиамак Етемади

“Баща” (Otac), реж. Сърдан Голубович

“Sow the Wind” (Semina il vento), реж. Данило Капуто

“Generation 14plus” и “Generation Kplus”

“Земята е синя като потокал“ (The Earth is a Blue Orange), реж. Ирина Цилик

“Ялда, Нощ за прошка” (Yalda, la nuit du pardon), реж. Масуд Бакши

“Помпей”, реж. Анна Фалгерес, Джон Шенк

“Schoolgirls” (Las ninas), реж. Пилар Паломеро

“Monty and the Street Party” (Mugge & vejfesten) реж. Андерс Моргенталер, Микаел Вулф

Forum

“FREM”, реж. Viera Čákanyová

„Uppercase Print” (Tipografic majuscul), реж. Раду Джуд

Encounters

“Gunda”, реж. Виктор Косаковски

Perspective Deutsches Kino

“Garage People”, (Garagenvolk), реж. Наталия Йефимкина

Berlinale SERIES
”Фройд”, реж. Марвин Крен

Тези филми са получили финансиране от различните схеми за подкрепа на програмата като “Подкрепа за развитието на единични проекти” и “Подкрепа за развитие на пакет от проекти”.

Европейски филмов форум

Тазгодишното издание на форума е озаглавено “Greener Pastures: Towards a Sustainable Audiovisual Industry“ и ще бъде посветено на темата за устойчивостта в аудиовизуалната индустрия. Събитието ще представи и политическите приоритети на Европейската комисия от новия план за действие за аудиовизията и желанието за екологичност на индустрията, до технологичния суверенитет и прозрачност на данните.

Форумът ще се проведе на 24-ти февруари от 14:00 до 16:30 часа.

Повече информация за събитието, както и програмата, можете да намерите тук.

Програма “Творческа Европа МЕДИА” ще проведе две информационни сесии.

Първата ще бъде за новото действие към схемата за подкрепа на филмови фестивали – “Подкрепа на мрежи от филмови фестивали”. Инфо сесията ще се проведе на 22-ри февруари от 17:30 до 19:30 на втория етаж на Martin Gropius Bau (EFM). Презентацията ще бъде последвана от въпроси и отговори и нетуъркинг коктейл.

Втората инфо сесия ще бъде за междусекторния конкурс за “Дигитално свързване на културния и аудиовизуалния сектор” и ще се проведе на 25-ти февруари от 17:30 до 19:30 на втория етаж на Martin Gropius Bau (EFM).

Мартина Апостолова е “Европейска изгряваща звезда” на Берлинале 2020.

“Европейски изгряващи звезди” (Shooting Stars) е програмата за млади таланти на „European Film Promotion“, подкрепена от МЕДИА, която цели да представи десетте най-многообещаващи европейски актриси и актьори в момента.

Всички те ще бъдат представени на филмовата индустрия, публиката и международната преса по време на 70-тия филмов фестивал в Берлин.

Поздравления за актрисата Мартина Апостолова – българското лице в Shooting stars, по време на Берлинале 2020. Мартина е избрана за силната си игра във филма „Ирина“, също подкрепен от МЕДИА. На добър час!

Berlinale Co-Production Market

Между 22 и 26 февруари, в рамките на „European Film Market“, ще се проведе 17-тото издание на Berlinale Co-Production Market. Събитието събира над 600 международни продуценти, дистрибутори, финансови агенти, търговски посредници и много други представители на индустрията.

На 25 и 26 февруари „Berlinale Co-Production Market“ кани продуценти, програмни директори, дистрибутори и финансови агенти на “Co-Pro Series”, което от своя страна е част от “Berlinale Series Market”. В тазгодишното издание на пичинга са избрани 10 проекта, които ще бъдат представени на заинтересованите страни. Един от участващите проекти е „Babyland“ на Мартичка Божилова – Agitprop, на който пожелаваме успех.

Осъществяване на връзка с Бюро „Творческа Европа“ МЕДИА България по време на фестивала – заедно с други бюра на програма „Творческа Европа“ ще сме на МЕДИА щанда по време на EFM. Можете да дойдете и да зададете вашите въпроси, както към Камен Балкански, така и към всички представители от бюрата на програмата.