Фестивалът “Реките на София”е финалист в наградите на “Новия европейски Баухаус”

Публикувано на 5/5/2022
от Хелиана Велинова

Фестивалът “Реките на София”, организиран от Фондация Колективът, е финалист в наградите на ”Новия европейски Баухаус”! Той е единственият проект от България сред избраните 52 финалиста от общо 1100 кандидата от цяла Европа. В рамките на наградите на “Новия европейски Баухаус” се награждават нови вдъхновяващи примери за трансформациите, които инициативата иска да постигне в нашето ежедневие, жизнени пространства, които могат да бъдат преживявани, и се отличават с идеи на млади таланти, както и съществуващи проекти за устойчивост, приобщаване и естетика.

Награди се присъждат на проекти и идеи  в четири категории:

  • възстановяване на връзката с природата,
  • възстановяване на усещането за принадлежност,
  • отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това,
  • насърчаване на интегрираното, дългосрочно и обхващащо целия жизнен цикъл мислене в промишлената екосистема.

Българският финалист „Реките на София“ е дългосрочна инициатива за превръщане на градските реки в паркове и подобряване връзката между българските градове и техните реки. Фестивалът има 2 успешни издания, и ще се проведе отново и през 2022 г. между 2-4 септември. В тазгодишното събитие организаторите си поставят за цел да преобразят коритото на Владайска река с нов дизайн и богата фестивална програма. 

Подкрепете “Реките на София” като гласувате за тях на адрес:  https://europa.eu/new-european-bauhaus/get-involved/2022-prizes_en.  

Категория: Reconnecting with nature > Rivers of Sofia. За да подадете гласа си успешно трябва да маркирате по един проект и в другите категории.

Фондация Колективът са организатори и на предстоящия фестивал Реките на града – Русе 2022, в който ще участваме и ние.

Русе ще бъде първата спирка на Creative Europe Camp – нов формат, чрез който екипът ни ще вземе участие в различни културни фестивали и събития в страната, между които A to Jazz, Sofia Swing Dance Festival и мн.др.

Creative Europe Camp On Tour ще приема различна форма в зависимост от пространствата и събитията, на които гостува. Ще може да се срещнете с нашия екип и да се насладите на зоната за почивка, оборудвана с хамаци, pop-up библиотека с издания на български издателства реализирани с подкрепата на Програмата, отворен офис за неформални срещи и ще имате възможност за индивидуални консултации и разговори с нас. Като всичко това ще бъде придружено от освежаващи напитки!

Очаквайте скоро повече информация в нашата Facebook страница! 

За да сте винаги информирани за актуалните конкурсни сесии, престижните награди и всички други инициативи в рамките на Creative Europe – не пропускайте да се абонирате се за нашия онлайн информационен бюлетин – (https://creativeeurope.bg/newsletter)