28 октомври – Международен ден на анимационното кино

Публикувано на 23/10/2023
от Васил Николов

На 28 октомври, по повод Международния ден на Анимационното кино, ще бъде представен пълнометражния анимационен филм „Преходът“ на френската режисьорка Флоранс Миаил от 18:30 ч. в Дом на Киното. След това от 20:30 ч. ще бъде представена специална програма от последното издание на фестивала Анси: WTF Best of Annecy 2023.

„Преходът“ проследява драматичното пътешествие на сестра и брат – Киона и Адриел, които напускат родното си място, преследвани от властите на измислена Източноевропейска държава. Филмът е истински шедьовър на анимационното кино, изработен в техниката живопис под камера. Това е последният филм на голямата френска режисьорка Флоранс Миаил, отличен с няколко престижни награди, включително и награда на журито от Международния фестивал за анимационно кино Анси, Франция.

Ще имаме честта да гледаме WTF 2023 програмата в присъствието на нейните създателите – Себастиан Сперер и Гала Фрекон, които ще дойдат в София специално за да се срещнат с публиката и да представят филмите.

WTF 2023 се състои от 13 късометражни анимационни филма от 11 националности, старателно подбрани в една провокативна програма.

Себастиан Сперер е част от екипа на Международният фестивал на анимационния филм в Анси от 1999г. и основната му мисия е да направи анимацията достъпна за различни аудитории. За целта представя прожекции от най-добрите филми от фестивала в затвори, старчески домове, болници, църкви, кафенета в разлизни страни. През 2017 г.  създава програмата Midnight Specials “WTF”. Очарован от мобилизиращата сила, присъща на магията на анимационното кино, неговият лайтмотив е: “Насърчаване на споделяне и диалог между различни култури и националности чрез изкуството на анимацията.”

Заедно с Гала Фрекон са селекционери към Международният фестивал на анимационния филм в Анси и отговарят за програмите от студентските филми, VR и WTF селекцията.

Тринадесет нестандартни подхода в късометражното анимационно кино си поделят трона в програмата на WTF 2023. Това ще бъде празник на човешките взаимоотношения: чичо-детегледач за един ден ще погълне племенника си, дяволита баба ще изкриви представите ви за нимфомания, млада жена ще проследи този, който се опитва да се представи за нея в мрежата. Ще станете свидетели на високооктанови истории, в които изкуствен интелект ще се справи с реалността, чрез безсънието на един мъж, триглаво същество ще кара спокойно по магистралата на мислите си, нетрадиционно испанско семейство ще излюпи странно яйце, снесено предната нощ и много други. Няма как да останете безразлични: изненада, смях и шок ще бъдат единствената ви защита!