Фокус върху съвременното европейското кино и филмовото наследство

Публикувано на 5/11/2020
от Васил Николов

Ден на европейското арт кино

8 ноември е денят, посветен на арт киното в цяла Европа! Визията е дело на страхотния аниматор Лоренцо Матоти. Любителите на киното ще имат възможността да гледат неговата великолепна рисувана творба по книгата на Дино Будзати „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на 8 ноември от 14:00 часа в Дом на киното. Билети можете да намерите тук.

Денят на европейското арт кино е организиран от CICAE – Art Cinema (Международната конфедерация на арт кината), в партньорство с Europa Cinemas и с подкрепата на програма „Творческа Европа – МЕДИА“

Нощ на европейското кино

75 града в 28 страни ще бъдат домакини на третото издание на нощта на европейското кино. Българските кина, заявили участието си в инициативата са:

  • Културен център Г-8 в София, с прожекция на филма „Офицер и шпионин“ с реж. Роман Полански на 16 ноември от 19 часа.
  • „Lucky“ Дом на киното в Пловдив, с прожекция на филма „Fete de Famille“ с реж. Седрик Кан на 19 ноември.
  • Кино „Петър Слабаков“ в Каварна, с прожекция на филма „Момиче“ с реж. Лукас Донт на 19 ноември от 17:45 часа.

A Season of Classic Films“

В рамките на проекта „A Season of Classic Films“ за втори път ще организирани безплатни прожекции на екрани из цяла Европа, поместени във времевия диапазон декември 2020 – юни 2021 година. Целта е след отбелязването на Световния ден на аудиовизуалното наследство на 27 октомври да бъдат прожектирани изтъкнати заглавия от историята на европейското кино, наред с не толкова добре познати богатства на лента, представени в дигитално реставрирани копия за съвременната публика.

Тук можете да видите всичките 22 участващи институции, сред които е и Българска национална филмотекa. Инициативата „A Season of Classic Films“ е подкрепена от програма „Творческа Европа – MEDIA“ и координирана от Асоциацията на европейските синематеки.