CREATIVE EUROPE PODCAST #3: MOST за балканската музика

Публикувано на 2/3/2023
от Роберта Колева

.

Балканите са регион с невероятни ресурси по отношение на музиката. Въпреки стереотипните схващания за крещящи и буйни мелодии, можем да се похвалим със сложно и ценно музикално наследство, което през вековете неведнъж е служело за вдъхновение на европейската музикална сцена и има потенциал да продължи да ѝ оказва оформящо влияние. В това вярват и от международния проект MOST – Тhe Bridge for Balkan Music, подкрепен по „Творческа Европа“, който си поставя за цел да усъвършенства музикалния пазар на Балканите в жанра world music и да го популяризира в останалите европейски страни.

За тези и други стремления, свързани с интересната инициатива, ще чуете повече в най-новия трети епизод на Creative Europe Podcast. В него Десислава Панчева и Стефан Прохоров от екипа на Бюро „Творческа Европа“ са в компанията на Мила Георгиева, Рут Колева и Ния Петрова, а освен за любопитни минали и предстоящи събития около проекта, те си говорят още за това как се създават трайни интернационални партньорства и какви са ползите от наличието на единна мрежа от артисти, продуценти, фестивали и клубове в региона.

Сред предизвикателствата, които затрудняват развитието на музикалния сектор на Балканите са ниските професионални компетенции на заетите в сектора, както и недостатъчната популярност на музиката от полуострова, поради по-слабото ѝ представяне в международното пространство, свързано с липсата на държавни политики и инструменти за подпомагане и финансиране на износа на култура в балканските страни. MOST работи за преодоляването на тези проблеми чрез специално разработени програми, които да обхванат максимален брой местни артисти, фестивали, музикални мениджъри, организатори и представители на местна администрация, и да дадат първоначален тласък на жанра world music на Балканите, чрез който да се помогне разработването на устойчив модел за бъдещо развитие.

„World music включва всяка музика, която не попада в основните жанрове и съдържа традиционни автентични елементи от различни музикални култури по света. Добре знаем, че на Балканите имаме много традиционни линии, мелодии и ритми, съответно имаме много материал в това отношение. Затова този проект беше и е много добра възможност да дадем още един шанс на музикантите у нас, и да се създаде мрежа на професионалистите в областта“
– Мила Георгиева, мениджър на проекта, музикант, предприемач в областта на градската култура и добре позната от работата си във фондация “A to Z”.

За другите участници в трети епизод на Creative europe Podcast:

Освен, че участва в проекта MOST, Рут Колева е добре позната на българската и международната музикална сцена, както и с различни кампании за защита на човешките права. Ния Петрова също съчетава музикалната си кариера с редица социални дейности и е част от екипа на фондация “Светът на Мария”, където работи с хора с интелектуални затруднения. През 2018 издава първия си солов албум “Late on Time” и е позната от музикални риалити формати.

MOST Music – Bridge for Balkan Music е 4-годишен проект (2018-2023), подкрепен по програма “Творческа Европа”, направление „Европейско сътрудничество“. Целта му е да подкрепя талантливите музиканти от девет страни, като им осигурява достъп до световната музикална сцена. Партньори в него са Hangveto (Унгария), Exit Fondacija (Сърбия), Songlines (Великобритания), Българска Музикална Асоциация / Bulgarian Music Association (България), Bozar (Белгия), European Music Council, Password Production (Македония), WOMEX (Германия), Timișoara 2023 (Румъния) и Pro Progressione (Унгария).

The MOST cassette tape © Hena Koszegi

Може да слушате и избрана селекция на MOST Music в Spotify. А за да следите и други интересни и вдъхновяващи проекти по програмата, може да се абонирате за нашия подкаст тук.